К. Каракачанов: Всяка държава е заплашена от радикализация

Радикализират ромите в гетата и българите-мюсюлмани в Родопите

Всяка една страна е заплашена от радикализация, коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който участва днес в Тринайсетата международна конференция „Тероризмът и електронните медии“ в София. Каракачанов каза това в отговор на въпрос има ли опасност от радикализиране в България, предаде БТА.

Той посочи, че опитите за радикализация са насочени към ромите в гетата и българите мюсюлмани в Родопите – две общности, които живеят при трудни условия. Там по думите му са насочени такива усилия, финансират се, създават се и културни структури.

Красимир Каракачанов информира, че са подготвени законодателни предложения по въпросите на финансиране на вероизповеданията и по темата за кадрите, които се занимават с изповядване на една или друга религия. "Смятате ли, че е нормално младежи, учили по 8-10 години в частни ислямски университети, и то в страни, в които се проповядва и официална религия там е уахабизмът, да идват и да заемат места в мюфтийството или в джамиите", коментира вицепремиерът.

По думите му Висшият ислямски институт в България трябва да се лицензира и той да обучава кадрите си по учебна система, утвърдена от МОН.

"Всеки един български гражданин, завършил някъде другаде, трябва да минава през лицензиране през МОН, за да получи правото да преподава", добави Каракачанов. По думите му не е нормално заплатите на имамите в България да ги плаща чужда държава. На въпрос промени в кои закони се предлагат, Каракачанов посочи законите за вероизповеданията и за образованието.

"Социални мерки също са задължителни, необходима е социална програма за тези региони", коментира също вицепремиерът.

Попитан има ли данни за наличие на ислямистки клетки у нас, Каракачанов посочи, че това е чувствителна тема, доколкото подобна информация не се дискутира публично. По думите му обаче „опити за създаване на подобни неща“ има. Той припомни процеса в Пазарджик и добави, че там също има неща, от които могат да се направят изводи. Каракачанов посочи също, че има връзка между тероризма и бежанския поток.