Цветанов: Когато бях вътрешен министър, доверието в системата за сигурност бе над 50%

ГЕРБ има изключително добър механизъм и партията е натрупала сериозен опит

Когато една партия две години преди местните избори започва да се подготвя означава, че има места, където трябва да се направят радикални промени. Силата на партията е, когато тя излиза с лицето си и застава зад всяка една политика и личност, която е издигала. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов непосредствено преди да открие седмия университет на СГЕРБ във Варна на тема „Национална сигурност – важен елемент от регионалната и европейската политика на РБ”, предаде пресслужбата на партията.

„За Хасково се изговори прекалено много. Ясни сме с позицията си. Много е важно структурата да продължи да работи, така както за местните избори през 2015 г.” категоричен бе Цветанов. Той добави, че всичко, което се говори, е опорна точка на политическите опоненти на ГЕРБ, които нямат политики, а когато са имали възможност да ги реализират, са се проваляли. Зам.-председателят на ГЕРБ направи съпоставка, като припомни, че в Хасково общинските съветници на ГЕРБ са 15, а тези на БСП – трима. „Вие си направете сметка кой къде се намира в политически план в града и защо се създава истерия относно всичко, което се случва там”, отбеляза той.

Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ се разграничава от кмета Добри Беливанов, защото той не е покрил очакванията, които са декларирани по време на предизборната кампания през 2015 г. „Очевидно има проблем, щом кметът не се яви на сесията, където трябваше да се гледат важни въпроси за развитието на града. Ще споделя, че чисто статистически през последните 2 г. на база на добрия екип, който беше изграден, в община Хасково влязоха 140 млн. лв. по европейски проекти и национално финансиране. Ако трябва да бъдем коректни, ще ви отговоря и на въпроса и за Ботевград – тримата общински съветници, за които толкова много претендират, че са ГЕРБ, последните две години след местните избори, по никакъв начин не са свършили една работа, която да бъде в защита на обществения интерес. На президентските и парламентарните избори те не работеха за, а срещу ГЕРБ и обслужваха интересите на БСП. Знаете, че във времето назад имаше едно посещение на Корнелия Нинова в Ботевград, където тя каза, че дори общински съветник на ГЕРБ е дошъл на нейната среща. Смятате ли, че това е коректно? Единственото, което направихме, е да изчакаме да минат изборите, за да вземем правилните решения и сега да се подготвим за местните избори”, каза Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ анонсира, че предстоят промени в още няколко общински структури. „В Добричка и Плевенска област бяха най-слабите резултати, така че е съвсем закономерно една партия, която се стреми да бъде лидер и има огромен потенциал и хора зад себе си, да се правят кадрови промени, за да можем да работим само и единствено в защита на обществения интерес”, допълни Цветан Цветанов.

Той бе категоричен, че ГЕРБ има изключително добър механизъм и партията е натрупала сериозен опит, като добави: „Проследили сме детайлно политическия живот на партията от 2007 г., когато бе участието й в първите избори. Във всеки следващ избор има обновление – както на общинските съветници, така и на кметовете на населени места, на народните представители. В ГЕРБ има необходимия механизъм и реален политически живот” .

„Вчера във Вълчи дол бяхме с областния ръководител на партията и кмет на Варна Иван Портних. Проведохме много срещи. Прогнозата ми е, че ГЕРБ ще спечели изборите във Вълчи дол, защото хората се нуждаят от продължаване на започнатото от Тошко Янев. Мога да ви уверя, че ние ще подпомогнем и методически, и със съответните ресорни министерства много общината, за да може да се развие. Акцентът на правителството е да развие целия регион - Варненска област, Шуменско, Търговищко, Разградско. В предстоящите дни Варна ще е столица на много международни събития с важно значение”, посочи Цветанов.

Той отговори на въпроси на репортери относно критики, отправени към него от Корнелия Нинова по отношение на националната сигурност. „По време на моето управление, когато бях вицепремиер, страната ни беше надежден партньор във всички международни операции, които бяха направени. И към настоящия момент получаваме признателност от европейските ни партньори, от американските и затова участваме и в настоящия момент във форуми, които се организират по линия сигурност. За целия период през последните 20 г. системата за сигурност получаваше най-широкото обществено одобрение от обществото. Над 50 процента по времето, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи. И нека да припомня всичко операции, които бяха изключително знакови. И вие си направете сметка дали предишните години не е имало политическа воля”, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той заяви, че служителите на министерството на вътрешните работи работят и в моменти, когато се извършват тежки престъпления и най-важното е да се даде спокойствие на професионалистите, за да могат да анализират и да заловят съответните извършители. Зам.-председателят на ГЕРБ припомни, че изтича мандатът на Комисията по досиетата и се минава на нов избор. „В момента сме в процедура. До сряда е последният срок за подаване на последните номинирани. Ще подадем документите на всички онези кандидати, които могат да бъдат представени от ГЕРБ. Ще се ориентираме към хора, които в 27-годишния преход имат съответната проевроатлантическа позиция и същевременно са за разкриване на истината за целия преход за първите години на демокрацията, когато беше поет ангажимента да се разкрият досиетата, но не беше направено. Искаме действително тази страница да бъде прочетена и да отпаднат всякакви съмнения и спекулации да се твърди в публичното пространство, че някой има някаква зависимост от бившата Държавна сигурност”, добави Цветанов.

Той заяви, че при добрата организация, която е направена и с Комисията и с архивите, са предадени над 1 млн. единици.

„За голямо съжаление деветдесетте години имаше указания, които бяха на държавното управление, за унищожаване с протоколи на всички тези информационни единици. Точно в това е проблема, че всъщност в началото на демокрацията не бяха разкрити, а трябваше да дойде 2010 г. Представете си през този период колко са досиетата, които са прочистени и някои от тях унищожени. Този период и това, което е причинявано на тези честни българи не трябва да се забравя. Много са българите, напуснали родината си, за да могат да оцелеят, а сега се връщат и искат под някаква форма възмездие”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветан Цветанов охарактеризира Антон Тодоров като изключителна личност с перфектна аналитичност и пунктуалност. „Смятам, че Антон Тородов може да си свърши добре работата и да представлява страната ни в международната мрежа на подобни сходни комисии, които има в Източна Европа и в Западна Германия”, заключи Цветанов.