Лондон призова ООН за по-тежки санкции срещу Северна Корея

Международната общност "трябва да бъде подготвена да предприеме всички необходими мерки, за да принуди Ким Чен-ун да смени курса си"

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей призова за по-твърди действия за обуздаване на ядреното въоръжаване на Северна Корея, предаде Асошиейтед прес, цитира бТВ.

В реч пред Общото събрание на ООН Мей заяви вчера, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун "продължава да не се подчинява, да провокира международната общност и да заплашва съседите си". Тя каза, че международната общност "трябва да бъде подготвена да предприеме всички необходими мерки, за да принуди Ким Чен-ун да смени курса си".

"Когато страни подкрепят групировки като "Хизбула", за да увеличат нестабилността и мащаба на конфликтите в Близкия изток, подкрепят така наречените сепаратисти в Украйна, за да създадат нестабилност на източните граници в Европа или подкрепят криминални групи, извършващи кибератаки срещу нашите страни и организации, те поставят под въпрос правилата и основаната на тях международна система, която ни защита", заяви Мей.

"Тероризмът и нестабилността, които наблюдаваме по целия свят, в много случаи се определят от действията на други държави, действащи по хибриден начин", допълни тя.

Мей обеща, че Великобритания ще продължи да "гарантира безопасността и стабилността на приятели и съюзници, както прави от поколения". По думите й днес светът се нуждае повече от всякога от многостранни действия и затова изрази подкрепа за световната организация и нейните агенции.