Гутериш осъди ядрените опити на Северна Корея пред МААЕ

Свят

18-09-2017, 14:36

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гутериш: Кризата със Северна Корея е най-опасната в света

Решително осъждам неотдавнашните ядрени опити, извършени от КНДР

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви в посланието си на откриването на 61-ата сесия на генералната конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че осъжда ядрените опити, извършени от Северна Корея, предаде ТАСС, цитира БНТ.

"Решително осъждам неотдавнашните ядрени опити, извършени от КНДР. Това е още едно сериозно нарушаване на международните задължения, които подкопават усилията в областта на наразпространението и разоръжаването", се казва в обръщението на генералния секретар, изчетено при откриването на конференцията на МААЕ.

Генералният директор на МААЕ Юкия Амано, който бе преизбран днес на поста за срок от четири години, заяви, че организацията му е готова да възобнови работа със Северна Корея веднага щом се създадат политически условия за това.

Седемдесетгодишният японски дипломат заяви, че ядреното споразумение с Иран работи и страната е подложена на най-строгия режим на проверки в света, предаде Ройтерс.

Държавите - членки на МААЕ, единодушно одобриха кандидатурата на Амано. За ръководния пост на организацията нямаше други кандидатури. Ройтерс отбелязва, че много страни са го призовали да остане начело на организацията, за да помогне с прилагането на международното споразумение за ограничаване на иранската ядрена програма, което включва строги инспекции на МААЕ.