ВАС: Не знаем какво ще направи президентът с указа за председател на ВАС

Президентът няма срок, в който да подпише указа за назначаването му

Нямаме данни какво ще направи президентът. Ще изчакаме и ще видим. Това заяви председателят на ВАС Георги Колев преди заседанието на ВСС по казуса дали държавният глава Румен Радев ще подпише или не указа за назначаване на Георги Чолаков за нов председател на Върховния административен съд.
"Ако върне указа, има режим на повторно гласуване, зависи кога се върне указът", допълни Колев и обясни, че ако при прегласуване не се излъчи същият кандидат, процедурата започва отначало.
Колев каза също, че не намира за основание, че новият ВСС трябва да направи избора за председател на ВАС, каквито съображения изказа президентът Радев. Той допълни, че забавянето няма да попречи на работата на Върховния съд.
Георги Чолаков беше избран с 20 гласа за председател на върховния съд. Президентът няма срок, в който да подпише указа за назначаването му. Той може да го върне и този избор да бъде направен от новия състав на ВСС, който започва работа на 3 октомври. Тогава кадровиците ще решат дали да прегласуват избора на Чолаков или да започнат нова процедура.
Подобен случай има от времето, когато Петър Стоянов беше президент. Тогава той бави повече от два месеца указа за назначаване на Бойко Рашков за главен прокурор, до избирането на нов ВСС. Той връща назначението и кадровиците избират Никола Филчев за главен прокурор.