МОН: Учебната година ще започне нормално

Учебните комплекти и учебни помагала за II. и VI. клас, бяха одобрени през август със заповед на министъра

Учебната година ще започне нормално – няма основания за притеснение. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод началото на учебната година в страната.

„Що се отнася до учебниците, мога да кажа, че до 27 август всички учебни комплекти и учебни помагала за I. и V. клас вече са доставени. Знаете, че учебните комплекти и учебни помагала за II. и VI. клас, бяха одобрени през август със заповед на министъра. Доставката им започна на 25 август и имаме уверенията, че до 15 септември всички ученици ще бъдат подсигурени с учебници и учебни комплекти“, заяви зам.-министърът.

По думите ѝ, в случай че в някое училище дотогава не са доставени учебници и учебни помагала от избраното от тях издателство, няма да има повод за притеснение, защото първият учебен ден се пада в петък и както винаги училищата имат готовност да работят и в събота и неделя, за да осигурят нормални условия за учебния процес.

„Освен това първите седмици са посветени за преговор на учебното съдържание, така че смятам, че няма да има проблем и учебниците и учебните пособия ще бъдат осигурени навреме за началото на учебната година“, заяви Михайлова.

Зам.-министърът заяви, че в страната все още се търсят учители за новата година. По думите ѝна сайтовете на всяко регионално управление на образованието винаги има обяви за търсене на учители, но точната цифра на учителите ангажирани в учебния процес тази година ще стане ясна на 15 септември, защото понякога и в последните дни се случват преминавания на учители то едно училище в друго или назначаване на нови колеги.