Антрополог: Отвличанията унищожават доверието в институциите

В тези случая има опасно високи нива на нагласи, които са характерни за гетото

Тези тип престъпления като отвличането са много тежък удар върху социалната тъкан и доверието в българските институции. Това заяви в ефира на БНТ антропологът Харалан Александров. Заедно с психолога Младен Владимиров те коментираха как се отразяват на обществото случаите на отвличания.

Според Владимиров липсата на информация води до страхове в обществото като и двамата изразиха надежда институциите да излязат по-скоро с официална информация за случая.

"В общ план може да се каже, че отвличанията са престъпленията с най- разрушителен ефект по отношение на доверието в институциите. Усещането за безпомощности и за провал на обществото в лицето на овластените институции да защити жертвата, е много изразено. Тези тип престъпления са нещо като пробив в ежедневието и подаден в мрак безумие и страдание", коментира Александров.

Харалан Александров заяви още, че в тези случая има опасно високи нива на нагласи, които са характерни за гетото. "Отвличането са престъпления с две характеристики - много големи социални неравности или страни от третия свят", т.е по думите му стремежът България да премине към първия свят, е поставено на голямо изпитание и това е изключително тежък пробив. Според него една от основните прични е нарастващата необразоваността.

"Далеч не е изживян травматичният да стоиш далеч от властта. Всеки досег с държавата е повече проблем или неприятност,отколкото подкрепа. Вероятно за много хора досегът до държавата е толкова стресиращ,колкото до подземния свят", каза още той.

"Когато ние нямаме информация, имаме свойство да запълваме липсата на информация със своите страхове, както и да мразим успелите и богатите и може дори да превърнем в герои и кумири тези,които взимат от богатите. Имаме склонност да запълним липсата на информацията с наши вярвания, очаквания и потребности щом държавата не може да се намери. В една трудна или кризисна ситуация имаме такава нужда, някой да дойде и да регулира този процес", обясни Младен Владимиров.

Според думите на психолога разпадът на връзките с другите води до емпатия и това обяснява защо сме склонни към агресия.