Цветанов: Групата, отвлякла Адриан, е различна от тази на „Наглите”

Най-важното от тази развръзка е, че Адриан е жив и здрав в добро състояние

Може да се направи припокриване между групата, отвлякла Адриан Златков, и начина на действие на „Наглите”, но с детайлите, които са установени вече, ще се стигне до извода, че става дума за друга група, която е сформирана и е създала предпоставки да се прави такова нещо. Това каза в ефира на бТВ председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Той допълни, че това е само хипотеза и не смята, че трябва да се извежда като основна версия.

„Най-важното от тази развръзка е, че Адриан е жив и здрав в добро състояние. Психическата травма ще остави траен белег върху неговото съзнание и неговото близки. Тук трябва да се даде шанс на българската правоохранителна система да си свърши работата”, каза Цветанов.

По думите му в такива ситуации трябва да се събере огромна по обем информация и не трябва да се избързва, защото доказателствата трябва да бъдат толкова безспорни, за да са достатъчни като мотиви, за да може съдът да ги реши постоянна мярка.

„Убеден съм, че ще бъде реализирана тази група. Недопустимо е да се връщаме във времена, които смятахме, че вече са забравени и са отминали”, заяви Цветанов.

Спомням си, че когато беше освободен Румен Гунински-син и беше платен откуп, можехме да пристъпим към реализация, но тогава се реши, че трябва да съхраним на първо място човешкия живот. Ние вече знаехме, в рамките на месец-два събрахме необходимите доказателства и пристъпихме към реализация, допълни той.

Той разказа, че когато е изпаднал в ситуация да има първото отвличане, когато е станал министър на вътрешните работи, му е бил зададен въпрос от журналист дали ще си подаде оставката, ако има още едно отвличане и той е бил готов да я подаде. Тогава обаче са поискали толеранс от обществото за месец-два, за да съберат нужната информация, заяви Цветан Цветанов.

Той подкрепи решението на ръководството на министерството да не се дава информация през времето, в което е бил отвлечен Адриан, защото хората, които са го отвлекли, също следят информациите.

По въпроса за антикорупционния закон Цветанов каза, че като цяло спорът се свежда до няколко детайла единият от които е дали президентът да назначава ръководителя на този орган, защото около 75% от това което предлага БСП припокрива законопроекта на ГЕРБ.

Според него такава процедура с назначаването, каквато предлагат социалистите и се сблъскала с конституционни пречки. „Парламентът е този, който може да осъществява необходимия парламентарен контрол“, напомни зам.-председателят на управляващата партия. Той обаче напомни, че това не трябва да се тълкува като конфронтационно поведение спрямо президентската институция.

Тя има своите представителни функции и няма никакво отношение и отговорност към управлението на страната, а трябва само да се съгласуват външнополитическите аспекти, които трябва да защити страната“, припомни Цветанов.

„Позицията на партията е ясна – който наруши закона и създаде условия за нарушаване на обществения и политически образ на партията, трябва да се вземат съответните политически решения за неговото отстраняване“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ поведението на двама вече бивши партийни членове в последно време, които бяха изключени.