България ще бъде домакин на форум под егидата на ЮНЕСКО

Петата международна среща на високо равнище по информационни технологии в образованието ще се състои в България

Петата международна среща на високо равнище по информационни технологии в образованието (EDUsummIT 2017 "Преосмисляне на обучението в дигиталната ера") ще се състои от 18 до 20 септември в Боровец, съобщиха организаторите.
Домакини са Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) в София, чрез неговата Катедра на ЮНЕСКО "ИКТ в библиотечните науки, образованието и културното наследство" и Холандския институт за развитие на учебните програми. Събитието се осъществява в партньорство с: Европейската асоциация по библиотечно-информационни изследвания и образование (EUCLID), Балкантурист и с финансовата подкрепа на TELELINK.
Глобалният форум EDUsummIT 2017 се провежда под патронажа на ЮНЕСКО, на Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество и на Ева Майдел, евродепутат, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO).
EDUsummIT е глобална, създаваща знания, общност от изследователи, преподаватели и политически лидери, ангажирани в подкрепа на ефективната интеграция на информационните технологии в образованието чрез насърчаване на активното разпространение и използване на научните изследвания.
С темата "Преосмисляне на обучението в дигиталната ера" EDUsummIT 2017 има за цел да обедини около 150 политици, преподаватели, изследователи и представители на корпоративния сектор от цял свят, за да обсъди ключови нововъзникващи въпроси, свързани с използването на ИТ в образованието.
Срещата на върха ще разгледа различни инициативи на регионално, национално и международно равнище, за да се отговори успешно на предизвикателствата, пред които са изправени образователните системи в дигиталната ера. Резултатите ще бъдат публикувани в Заключителен сборник с препоръки.
Постиженията от EDUsummIT 2017 ще бъдат представени на специална сесия в международна конференция на тема "Децата в дигиталната ера" на 21 септември от 10.00 до 13.00 ч. в Представителството на ЕК в България ("Дом на Европа") в София.