Симеонов: Целта на проверките не беше да си правим реклама - bulgaria.utre.bg

Симеонов: Целта на проверките не беше да си правим реклама

11 септември 2017, 10:00 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Цялата концепция за концесии на плажовете е тотално сбъркана

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че институциите не се чувстват сигурни при проверките по морето и затова се е включил в тях, за да покаже, че държавата има воля. Той е категоричен, че преместваемите обекти по черноморските ни курорти трябва да се премахнат като в ефира на БНТ заяви, че плажът у нас се е превърнал в територия на беззаконието. Смешно, че държавата получава едва 8 млн. лева печалба от всички плажове за разлика от концесионерите, които реализират десетократно по-голяма приход.

"В момента състоянието на търговията е, че то в пъти препокрива търсенето. Получава се пренасищане на стоки, които не се търсят. Най-отвратителното е, че тези обекти са едни корупционни сделки с един концесионер. Необходима е тотална забрана, защото тези обекти не само че закриват морето, което е най-голямото богатство. Те приличат на бежански лагер, съсипват нормалния курорт и пречат на това, за което са дошли туристите - плажът и морето", коментира вицепремиерът.

Той уточни, че това става със съгласуването на Министерство на туризма.

Валери Симеонов съобщи за корупционна схема в "Мини Марица-изток 2", където е обявена поръчка за купуване на варовик за 15 лв, а 29 дни по-късно се сключва сделка с предварително уговорени други фирми с 6 лв. по-висока цена в ущърб на държавата. Така държавата е ощетена с десетки милиони лева, а по случая е наредена проверка.

По думите му цялата концепция за концесии на плажовете е тотално сбъркана. "България получава 8 млн. от всички плажове. Концесионерите реализират десетократно по-голяма печалба."

По отношение на националните ни курорти той каза, че трябва да се премахне двойната собственост, където алеите, ВИК-мрежата са собственост на държавата, а хотелите са частни и държавата има задължение само да инвестира в поддръжката на инфраструктурата.

"Ще настоявам час по-скоро тази собственост да се прехвърли, тези аели и тротоари да отидат към Несебър, където им е мястото. Сънчев бряг АД се е превърнало в едно корупционно гнездо. Всичко това може да се реши,когато собственикът е този, който събира парите. Кметовете на Несебър са готови да поемат тази инфраструктура. Остава държавата да приеме това нещо, с което ще премахне корупцинните сделки", каза Симеонов.

Относно проверките за шума по морето Валери Симеонов обясни, че причината не е да си прави реклама, а, че институциите не се чувстват сигурности при тези проверки, защото по думите му има недосегаеми обекти. Проверки на редица заведения се правят със страх и трябваше аз да отида и да покажа, че държавата има воля.

По думите му спрямо 2016 година до момента приблизително с около 350 млн. ще бъдат повече приходите. Той каза, че в следващата парламентарна сесия са подготвили закони както за шума, така и за преместаемите обекти и прехвърлянето на собствеността.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика