Тръмп разпуска два бизнес консултативни съвета към Белия дом

Свят

17-08-2017, 10:21

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тръмп: И двете страни са виновни за насилието в Шарлотсвил

Белият дом е бил предупреден, че единият от съветите всеки момент ще се саморазпусне

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще разпусне два бизнес съвета към Белия дом, в които участваха ръководители на някои от най-големите корпорации в страната.

Така държавният глава изпревари саморазпадането на консултативните органи, след вълна от протестни оставки на членове заради позицията на президента за расистките и неонацистки шествия и насилие в Шарлотсвил, щата Вирджиния. В профила си в Туитър Тръмп обясни, че вместо да се оказва натиск над бизнесмените, е решил да разпусне форума за обсъждане на политиката за индустрията и създаването на работни места и съвета за стратегически политически решения.

Според бизнес изданието Файненшъл таймс Белият дом е бил предупреден, че единият от съветите всеки момент ще се саморазпусне. Бизнес средите бяха силно притеснени от недостатъчно бързата според тях реакция на президента да осъди неонацистите и расистите, замесени в инцидента във Вирджиния от събота. Това породи опасения, че могат да претърпят загуби заради натиск от клиенти и щети за репутацията на бизнеса им.