Тръмп: И двете страни са виновни за насилието в Шарлотсвил

Свят

16-08-2017, 09:51

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Загинали и ранени след демонстрации на крайнодесни активисти в САЩ

В първоначалната демонстрация са участвали хора, които просто искали да протестират срещу премахването на статуя

Американският президент Доналд Тръмп защити първоначалната си, доста спорна реакция на насилието в град Шарлотсвил в събота, като отбеляза, че вина за него имат "и двете страни", предадоха Франс прес и ДПА.

В напрегнат разговор с журналисти от Тръмп тауър в Ню Йорк президентът обясни първоначалните си коментари с липсата на достатъчно информация. "Когато правя изявление, държа да съм точен. Искам да познавам фактите", каза той, разяснявайки защо е чакал до понеделник, за да осъди раситкото насилие в градчето във Вирджиния.

Подложен на кръстосан журналистически огън обаче Тръмп след това оправда първата си реакция. Гледах много внимателно, много по-внимателно от повечето хора. От едната страна имаше група много агресивни хора, а но и хората от другата страна бяха много агресивни.

"Никой не желае да каже това", заяви Тръмп. Той припомни, че в първоначалната демонстрация са участвали хора, които просто искали да протестират срещу премахването на статуя на генерала от армията на Конфедерацията при Гражданската война Робърт Лий, а не привърженици на идеята за превъзходството на белите.

"Те тръгнаха едни към други с тояги, беше страшно, ужасяващо", добави президентът. "Осъдих неонацистите, но не всички там бяха неонацисти или бели расисти", каза той.

Тръмп защити своя главен стратег Стив Банън, определяйки го като "свестен човек, а не расист". "Обичам Банън, той е приятел", каза президентът, като подчерта, че той е дошъл късно в екипа му и остави във въздуха да се носят съмнения за бъдещето му. "Ще видим какво ще стане с Банън", добави той.

В. "Ню Йорк таймс" писа вчера, че медийният магнат Рупърт Мърдок наскоро и посъветвал Тръмп да уволни Банън - изразител на американската алтернативна десница.

Според вестника на вечеря в Белия дом в началото на август основателят на "Фокс нюз" Мърдок препоръчал на президента да се отърве от бившия собственик на сайта "Брайтбарт", който го превърнал в платформа на американската крайна десница, преименувана на "алтернативна десница".

На този фон снощи на Пето авеню, близо до Тръмп Тауър в Ню Йорк, няколкостотин души протестираха против расизма.