Маринов: Нападенията над полицаи зачестяват

Красимир Стоилов подчерта, че гражданите нямат никакъв респект към тях

Случаите на нападения над полицаи и оказване на съпротива на органите на реда зачестяват. Това заяви главният секретар на МВР Младен Маринов по време на церемонията по награждаването на полицаи и пожарникари, които са проявили висок професионализъм.

На същото мнение са и младши комисар Христо Бечев и младши комисар Красимир Стоилов, които бяха част от наградените. На първи август те получават сигнал за кражба на кабели и метални части от хале в квартал "Подуяне". Когато отиват на мястото извършат оглед и отцепват района. При обиколка на квартала забелязват две каруци, които са били натоварени с метални отпадъци и кабели.

Намиращите се в каруцата започнали да ги замерят с предмети, когато видели, че униформените се запътват към тях. Тогава заподозрените оказват яростна съпротива и раняват в ръката единия от полицаите. В опит да ги спрат служителите на реда произвеждат 2 предупредителни изстрела във въздуха със стоп патрони. Част от пътуващите в каруцата са успели да избягат, но полицаите задържат шестима души - всичките криминално проявени. Пред журналисти служителите на реда разказаха, че групата роми са били изключително агресивни към тях и по всякакъв начин са се опитали да избегнат ареста.

"Използваха физическа сила и хвърляха всевъзможни предмети", каза Бечев.

"Агресия гражданите проявявали дори при рутинна проверка", подчерта Стоилов. "Хората не изпълняват полицейските разпореждания и възпрепятстват проверките", допълни Красимир Стоилов.

По думите му, в района, в който патрулират, зачестяват случаите на агресия спрямо тях, защото е близко до квартал на роми. Стоилов коментира, че в повечето случаи именно ромите проявяват агресия. Това, че са униформени, не възпира никого, посочи Бечев. Стоилов на свой ред подчерта, че гражданите нямат никакъв респект към тях.

Младши инспектор Красимир Стоилов призна, че е имало моменти, в които е съжалявал, че е избрал професията, заради отношението на гражданите и проблемите в МВР. "Колкото и банално да е това, което ни мотивира, е дългът. В крайна сметка, въпреки всички тези проблеми, си обичаме работата", заяви Стоилов.

На церемонията бяха наградени 8 столични полицаи и двама пожарникари на УПБЗН - Септември, които на 24 юли.т.г. спасиха група от 10 деца и тяхната учителка.