Маринов: Мигрантският поток е сред водещите заплахи за България

За случващото се на пътя мога да кажа - всичко е в ръцете на водачите

Към служителите на МВР има сериозен финансов натиск и за съжаление някои се поддават заради липсата на морални устои, заяви в ефира на Канал3 Младен Маринов, главен секретар на МВР. Повод бе спецакцията от неделя, при която бе разбита банда за трафик на мигранти, в която влиза бивш полицай и бивша барета.

"За съжаление имаме такива случаи, като система ги долавяме и ги задържаме. За жалост има сериозен натиск - финансов, и наши служители се подават на този натиск, но главното е липсата на морални устои. Човек с морал търси начин да изкара парите по законен път."

На въпроса на водещата Илиана Беновска защо няма виновен за престъпленията, Младен Маринов отбеляза: "Този въпрос - кой е виновен, той се решава в съда. Но можем да го зададем и в по-широк аспект, кой е виновен да се случват тези неща. Дали е конкретен виновник или комплекс от причини, за което имаме всички вина. За случващото се на пътя мога да кажа - всичко е в ръцете на водачите. Те трябва да спазват закона на пътя. Иначе нашите правомощия по закон са да съберем достатъчно данни, за да може прокуратурата да повдигне обвинение към задържаното лице. В съдебната фаза на процеса експерти, свидетели, полицаи, които са участвали, може да участват, но нашите правомощия са тези."

Запитан кои са най-големите заплахи за сигурността на България, Младен Маринов каза: "Ще започна от външните заплахи за сигурността на Република България - това е мигтантският поток, водещ до засилен натиск към границата. Тук може да преминат и хора, членове на терористични организации, бойци от Близкия Изток. Това е приоритет за нас и ще развиваме системата за сигурност. Първите стъпки бяха направени - изграждането на инженерното съоръжение, сега трябва да бъде оборудвано. Отношенията с Турция са много важен елемент, но те са работа на политиците, съответно на премиера като представител на изпълнителната власт".