Психотерапевт: Съществува синдром "ваканционна депресия" - bulgaria.utre.bg

Психотерапевт: Съществува синдром "ваканционна депресия"

29 юли 2017, 12:29 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Най-добрият вариант е отпуска от 1-2 седмици

Съществува синдром "ваканционна депресия". Той се среща между 30-40% сред хората, но възрастта усилва още повече чувството на дискомфорт, особено при хората над 45-годишна възраст. Не може да се каже дали при мъжете или жените е по-често. Всичко зависи от времетраенето на почивката. Това каза в ефира на БНТ психотерапевтът Димитрина Митрева.

"Ако се почива в неподходяща компания също или много кратко, е много вероятно да не се стигне до такова състояние. Когато отпуската не е достатъчно дълго и когато един човек работохолик, отиде на почивката, която не е 1,2 седмици, 15% от тези хора имат риск от инфаркт. Отпуската също е много голям стрес. Стрес е всичко, което е различно то обичайното. Стрес е сватба, раждане на бебе, почивка на Бали, всичко,което ни изважда от стандартния ритъм. По-младите и адаптивни хора имат по-голяма възможност да се адаптира. Времето за адаптиране е около 5-7 дни", коментира Митрева.

Специалистите предупреждават още, че, ако хората работят по време на своята отпуска, не могат да се отпуснат, дори едно съвсем безобидно стоене на плажа с лаптоп или разговори по телефона. Всичко зависи от възрастта. По-добрият вариант е отпуска от 1,2 седмици и същата зимна. Ние се заблуждаваме, че може да си почиваме и работим едновременно.", казват още психотерапевтите.

Физическата активност на работното място може да повдигне тонуса ни. Специалистите препоръчват през първия или втория ден направим малко по-дълга обедна почивка, разказвайки на колегите си за почивката, защото това ще подобри адаптацията ни. Най-добрият съвет е да не се започва работа веднага след почивката, а да се остане поне още един ден вкъщи след пътуване.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета