Захариева: Няма да преговаряме повече с Македония - bulgaria.utre.bg

Захариева: Няма да преговаряме повече с Македония

20 юли 2017, 09:10 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Не водим преговори с партии, водим преговори с правителство

Текстът на договора за добросъседство с Македония е финализиран и нашата страна няма намерение да води нови преговори. Това заяви в ефира на бТВ вицепремиерът Екатерина Захариева. По думите й споразумението стъпва върху декларацията от 1999 г. и представяните днес като спорни моменти са изяснени още преди 18 г.

Разликата е, че вече има механизъм за наблюдение на разпоредбите и ще има експертна комисия от историци и общественици от двете страни, които ще работят за подобряване на учебните програми на база на легитимни исторически източници. „Когато представих договора в Народното събрание преди финалния кръг преговори чух абсурдни неща от един от народните представители – били сме родоотстъпници и македонците никога нямало да подпишат този договор”, коментира външният ни министър.

По думите й договорът ще бъде подписан на македонски и на български, каквато клауза е имало и през 1999 г. „Договорите не признават нито езици, нито народи”, подчерта Захариева. Има клауза за общата история. Чий цар е Самуил? „Ясно е цар Самуил чий цар е, нека имаме повече самочувствие”, отговори тя.

По повод исканията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да бъде признато съществуване на македонско малцинство в България, Екатерина Захариева подчерта: „Не водим преговори с партии, водим преговори с правителство. Това е офертата, това е договорът”.

По думите й „България няма бърза работа” по отношение на споразумението, но в Скопие трябва да решат дали „да продължат да бъдат изолирани 11 г. от съседите си, от света, правейки се на много велики, или искат да имат европейско развитие”. Тя добави, че неизпълнението на договор е сериозен имиджов проблем за една държава.

България официално не е била информирана за 77-те наши сънародници, на които е забранено да влизат в Турция заради подозрения в тероризъм, заяви Екатерина Захариева. По линия на МВР са поискани подробности от южната ни съседка, като до момента такива не са дадени.

Вицепремиерът коментира, че силовото ведомство вероятно знае за посочените от турска страна 21 депортирани след опит за навлизане в зони на конфликт, но МВнР не е било уведомено.

Външният министър отбеляза, че България следи с тревога част от процесите, които се случват след опита за преврат в Турция. „Определено сме притеснени от масовите арести и задържането без повдигнати обвинения”, заяви тя.

МВнР на този етап няма намерение да отзовава бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев от консулския пост в Солун, стана ясно от думите на Екатерина Захариева. Срещу него се надигнаха нашите сънародници в Гърция, но, според нея, нямало сериозни възражения към работата му. „От години не са поддържани нещата добре. От консулските служби, в Гърция са най-малко оплакванията, но има какво да се желае”, отбеляза вицепремиерът.

По думите й ще се работи за по-бързо изпращане на титулярен посланик в Гърция и за разширяване на консулските служби, но бъдещето е в електронните услуги.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика