Захариева: Председателството е голям шанс за България

Може да докажем на ЕС и да изведем голяма част от важните досиета на ЕС до успешен край

Председателството е шанс за България да покаже, че може да търси компромис и да изведе голяма част от важните досиета на ЕС до успешен край. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България в Централния военен клуб в София, предаде  Агенция „Фокус“.

„Най-важното нещо е така да разделим тези досиета - такива, които са с възможност за успешно приключване, такива, които са с чувствителност за голяма част от държавите и които са чувствителни за голяма част от нашата външна политика“, каза министърът на външните работи. Според нея въпреки чувствителните досиета, те трябва да бъдат доведени до успешен край.

Захариева посочи, че тази и следващата година най-важната задача пред всички посланици е председателството, което поема България 6 месеца по-рано. „Работата на някои от вас вече по председателството вече започна“, обърна се министърът на външните работи към посланиците. По думите ѝ председателството освен предизвикателство е голям шанс и възможност за България.

"Кризите с атентати и природни бедствия по света доказаха, че българската дипломатическа служба е винаги на място, винаги на линия", каза вицепремиерът.

„Искам да ви поздравя и да ви благодаря, затова че вие сте отговорни, затова че вие представлявате България, затова че вие се грижите за нашите съграждани зад граница, че вие всеки ден 24 часа сте на линия“, каза още Захариева.