Захариева се срещна с първия съветник на краля на Мароко

България има традиции в добрите си отношения със страните от Северна Африка

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева прие първия съветник на Краля на Мароко – Н. Пр. г-н Андре Азулей, който е на посещение в България, за да вземе участие като почетен гост и лектор на четвъртото издание на лятната Академия на училището за обучение на млади политически лидери от България, Тунис и Мароко, организирана от Българско училище за политика „Димитър Паница“, предаде пресцентърът на МВнР.

"Изправени сме пред общи предизвикателства – несигурност, радикализация и мигрантски натиск”, изтъкна г-н Азулей, като добави, че Мароко е пример за стабилност, устойчиво развитие и толерантност сред държавите от Северна Африка. Той допълни, че този факт се дължи на целенасочена държавна политика, провеждана последователно в течение на няколко десетилетия. Отбелязано бе също така, че Мароко поддържа традиционно добри отношения както със страните от Средиземноморския басейн, така и с Европейския съюз като цяло – двустранните отношения с България не правят изключение.

В контекста на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз г-н Андре Азулей изрази мнение, че България има възможността да съдейства за съживяване и насърчаване на диалога в рамките на Съюза на Средиземноморието, като по този начин страната ни би се позиционирала като фактор за постигането на синергия при решаването на общите предизвикателства.

„България има традиции в добрите си отношения със страните от Северна Африка, а сътрудничеството с Кралство Мароко е от голямо значение в този контекст”, изтъкна Захариева, като допълни, че стабилността във вътрешен план и последователността във външната политика на Кралството е положителен пример не само в региона и арабския свят, но и за цяла Африка. „Малко повече прагматизъм във външната политика би бил ключов фактор за създаване на благоприятни условия за инвестиции от страна на бизнеса и в двете посоки”, продължи вицепремиерът и добави, че ще се търсят възможности за засилване на икономическите и търговски отношения между двете страни, както и засилване на връзките в областта на туризма. „Необходима е реализация на конкретни форми на сътрудничество”, добави още Захариева.

По време на срещата Захариева и Азулей обсъдиха още нуждата от общи усилия за справяне с ксенофобията и езика на омразата, като според тях възможност за решение трябва се търси в споделянето на културното наследство и на универсалните ценности между страните.

Отчетена бе и възможността в рамките на Българското председателство да бъде организиран дискусионен форум по въпросната проблематика с участие на представители на гражданското общество от балканските държави и от Южното Средиземноморие.