Захариева: Необходимо е да въведем електронно правосъдие до 2018 г.

Наясно сме с отговорността, която е поверена на България по време на председателството на Съвета на ЕС

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева прие днес генералния директор на Генерална дирекция „Правосъдие и потребители” на Европейската комисия Тина Астола, която е на посещение в София, предаде пресцентърът на МВнР.

„Наясно сме с отговорността, която е поверена на България по време на председателството на Съвета на ЕС – да придвижи напред 130 досиета”, каза Екатерина Захариева по време на срещата и допълни, че някои от тях са на чувствителна политическа тематика като социалната сфера, чистата енергия, миграцията, и изискват предварително широко обществено обсъждане.

Екатерина Захариева запозна гостенката с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС – растеж и заетост, права на гражданите, енергиен съюз и климатични политики, сигурност и вътрешни въпроси и засилване на европейското присъствие в глобален план. „Ще положим усилия да запазим единството и солидарността между държавите-членки чрез постигане на компромисни решения”, каза Захариева. Във външнополитически план България ще се фокусира върху европейската перспектива пред Балканите, сътрудничеството в региона на Черно море и Европейската политика за добросъседство.

По отношение на приоритетите в сектор „Правосъдие” вицепремиерът Захариева акцентира върху необходимостта от въвеждане у нас на електронно правосъдие до 2018 г., както бе записано и в Закона за съдебната власт. Комуникацията онлайн със съда на гражданите и адвокатите ще подобри достъпа до правосъдие, ще покаже кои магистратите имат проблеми с качеството на актовете си, както и ще помогне в работата по изготвяне на нова съдебна карта. „По време на Българското председателство ще се стремим към провеждане на интензивни дискусии за подготовка на новата Стратегия на ЕС за електронно правосъдие 2019-2023 г.”, каза Екатерина Захариева.

Вицепремиерът акцентира и върху нуждата от подобряване на правната рамка за защита на интересите детето чрез укрепване на правилата за родителска отговорност в трансгранични случаи, както и на гражданско-правните аспекти на международното отвличане на деца – т. нар. Регламент Брюксел IIа.

Захариева подчерта и последователната позиция на страната ни за създаване на силна, независима и ефективна европейска прокуратура, преследваща финансовите измами по наказателно-правен ред. На срещата вицепремиерът и г-жа Астола обсъдиха и европейското сътрудничество в борбата с корупцията, както и ускоряването на работата по регламента за взаимно признаване на решенията за обезпечаване и конфискация.