Икономисти: Гърция не инвестира в производство

Няма да се постигне растеж с фризьорски салони и фитнес зали

В кризисната Гърция фирмите, които процъфтяват, са фризьорски салони, химическо чистене, погребални зали, електроинженерни цехове и гимнастически салони, съобщава седмичният доклад на Hellenic Federation of Enterprises (SEV), пише в. "Български новини".

В бюлетина се казва, че тези предприятия няма да донесат растеж, тъй като единствените услуги, за които е известно, че имат висок инвестиционен бум, са „ремонт на електроника или домакински уреди“, „лични услуги“ (химическо чистене, фризьорски салони и и „планиране на събития“), а те са с много ниска добавена стойност и обществено ангажираща значимост.

Всички тези инвестиции, се казва в доклада, са свързани с последиците от кризата и рецесията в различни форми, като например бизнесът, започващ от нуждата на собственика да има заетост и източник на доходи, ремонт вместо покупки, поддръжка на инфраструктурата. Всички тези бизнес дейности не допринасят за края на рецесията и не произвеждат богатство.

Обаче фактът, че инвестициите в тези сектори (1,3 млрд. евро) са почти същите като инвестициите в производство без петрол (1,2 млрд. евро), показва, че прибързаният модел на растеж на Гърция е насочен към дейности с ниска стойност.

Освен това авторите на доклада изразяват опасенията, че само 17% от инвестициите (с изключение на покупките на недвижими имоти) в Гърция се изразходват за научноизследователска и развойна дейност и за използване на интелектуална собственост, докато в Европа подобни инвестиции възлизат на около 30%.