В Гърция не налагат глоба за непоискана касова бележка

Глобяват единствено търговци, които не издават касови бележки

В Гърция не налагат глоби на потребителите, ако не поискат касов бон, съобщи за „Български новини“ Вангелис Амбелиотис, финансов консултант. Малко по-късно информацията потвърди и по REAL FM, където гостува.

„Имаше предложение през 2016 година за налагане на глоба от 100 евро, но така и остана във въздуха и не се приложи. Глоби за потребителите няма. В Гърция глобяват единствено търговци, които не издават касови бележки“, бе категоричен Абмелиотис.

Глобите за неиздадени касови бележки в Гърция варират между 250 и 500 евро, в зависимост от вида на счетоводните нарушения, но само за собственици на търговски обекти.

От края на 2012 година в Гърция е в сила наредба „не плащам без касова бележка“. Така хората могат да не плащат цената на стоките и услугите, които купуват, ако не са получили фискален бон като фирмите са длъжни да изложат на видно място надписи на гръцки и английски език, които да обясняват въпросната наредба. Нарушителите могат да бъдат глобени с 1000 евро.

Припомняме, че още през м. май 2017 година във финансовото министерство постъпиха редица предложения, като едно от тях е за преразглеждане на глобите за неиздаване на касов бон, които да варират между 150 и 300 евро, но отново и само за собственици на търговски обекти.