Чужди банки подгонили Булсатком?

Държавата го спасява

Как държавна банка, създадена за финансиране на малки и средни предприятия, иска да кредитира Булсатком ЕАД с блокирани от държавата сметки? Този въпрос задава екипът на trud.bg?
От една страна НАП е наложила запор на сметките на Булсатком ЕАД поради неплатени данъци в размер на 10 милиона лева и принудително събира вземанията си. От друга - Българска Банка за Развитие, с държавна мажоритарна собственост, планира да отпусне 20 милиона евро на същата фирма, се съобщава в публикацията.
Според авторите, абсурдно е да се кредитира фирма със запорирани от НАП сметки. Оставяйки настрана факта, че компанията не може да предостави никакви гаранции, тъй като всичкото й имущество, сметки, и самата тя като предприятие е заложена в чужда банка срещу кредит от 85 милиона евро, който също е необслужван.
Оставяйки настрана и факта, че акциите на фирмата са също заложени в чужда банка и поради необслужването на кредита съществува реалният риск фирмата да бъде обявена в несъстоятелност. Както и факта, че фирмата дължи над 30 милиона евро на своите доставчици в страната и вече има съдебни искове срещу нея.
Пита се как това въобще е възможно. Има ли друга фирма, която ББР кредитира при такива условия? Как ББР планира да кредитира фирма във фактическа несъстоятелност? И защо министърът на финансите не обърне внимание на корумпираните чиновници?