Вълчев: Резултати от механизма за оставане в образователната система ще са видими още есента

Предстои да се създадат правила за обмен на информация между институциите за децата и учениците

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и министърът на образованието Красимир Вълчев участваха в работна среща с директори на регионалните структури на Агенцията за социално подпомагане. Основна тема в разговора беше представянето на целите и действията за реализиране на механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици, който беше одобрен от правителството вчера.

По изпълнението на механизма ще работят междуинституционални екипи, в които задължително ще участва представител на дирекция „Социално подпомагане“ от съответното населено място.

Министърът на образованието Красимир Вълчев изрази надежда, че участието на Агенцията за социално подпомагане в изпълнението на механизма ще осигури висока добавена стойност и добави, че първите резултати ще са видими още през есента. Той обясни, че предстои да се създадат правила за обмен на информация между институциите за децата и учениците, които не са обхванати в образователната система или са в риск от отпадане от училище.

Първата стъпка ще бъде осигуряване на достъп до Националната информационна система на МОН, а в бъдеще и интегриране на системите на всички ангажирани институции, обясни министър Вълчев. Той добави, че изпълнението на механизма ще засегне и процедурата за отпускане на семейни и други помощи в натура спрямо индивидуалните потребности на децата и учениците и ще засили санкциите спрямо родителите, чиито деца не посещават училище.