Йотова: Борисов и Радев работят за по-добре изглеждаща България - bulgaria.utre.bg

Йотова: Борисов и Радев работят за по-добре изглеждаща България

25 юни 2017, 11:14 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Дигиталният ресор в ЕК не е маловажен, пред Габриел стои тежка задача

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са много различни, но това, което забелзвам в този мандат е огромното желание страната ни да изглежда добре навън. Засилените дипломатически совалки на двамата през последните дни са именно в тази посока. Това заяви в ефира на бТВ вицепрезидентът Илияна Йотова. „Не изглеждаме добре навън и продължаваме да не изглеждаме добре – с този механизъм, който ни наблюдава 10 г. за корупция, за съдебната реформа. Отдавна съм казала, че този механизъм е неработещ”, посочи тя.

Евромониторингът беше наложен като условие България и Румъния да влязат в ЕС преди да са напълно готови за членство. Северната ни съседка, в която високопоставени политици станаха клиенти на Темида, върви към премахване на проверките, докато за нас критичните евродоклади продължават и в тях се очертават политическите зависимости в съдебната система. В същото време голяма част от политиците, някои съдии и прокурори в един глас искат мониторингът да бъде премахнат.

Тази сутрин Йотова се обяви против създаването на нов антикорупционен орган: „Това, че се създава всеки път нова структура, не означава, че сме повишили ефективността. Трябва да се сложи ред в давността на делата, предписанията и наказанията да се изпълняват – не толкова организационна, колкото съдържателна реформа”. Въпреки това тя посочи, че работи много добре с правосъдния министър Цецка Цачева по области като българското гражданство и помилванията.

Йотова се изказа ласкаво за новия кандидат за българския еврокомисар Мария Габриел. Наричайки я само по малко име, тя беше категорична, че „дигиталният” ресор в ЕК не е маловажен. „През 2014 г., когато се формираше Европейската комисия, един от първите приоритети на Юнкер беше цифровият пазар”, подчерта вицепрезидентът.

По думите й Габриел има тежка задача – да довърши започнатото от Гюнтер Йотингер, да предложи своя визия и да работи в синхрон с други двама еврокомисари, но ще се справи. „Познавайки работата на Мария, смятам, че няма да забрави страната си, както правеха предишните еврокомисари”, подчерта Йотова.

Илияна Йотова категорично се обяви за оттегляне на Бетина Жотева от СЕМ заради скандала с отправените срещу журналист заплахи. На „Дондуков” 2 не са проверявали дали е възможно да оттеглят Жотева и с кого да я заменят. Разговори по темата предстоят.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика