Дончев: Необходимо е да се формира обществена нетърпимост към корупцията

Нужна е консолидация на институциите в борбата с корупцията

За да няма дисперсия в борбата срещу корупцията, а оттам и размиване на отговорностите, решението е в консолидацията на институциите, които атакуват това явление. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев по темите от извънредното заседание на кабинета в събота.

"Отговорът е в конституцията и законодателството, което оформя функциите на съдебната система, също и това което регулира работата на МВР", сподели той. Дончев поясни, че не е имал време да се запознае с доклада на БОРКОР, където се казва, че ресорните органи са зависими, некоординирани и безотговорни., но заяви, че БОРКОР е час от целия корпус институции, които трябва да се борят с корупцията, без значение на кое ниво се намират. "Намеренията са неговия капацитет да бъде интегриран в единен орган, който да се бори с цялата корупция независимо дали на високите, средните или ниските етажи", уточни вицепремиерът.

"За да няма дисперсия в борбата срещу корупцията, а оттам и размиване на отговорностите, решението е в консолидацията на институциите, които атакуват това явление. Необходимо е обаче и да се формира обществена нетърпимост към корупцията, иначе тази борба ще бъде трудна", категоричен е Томислав Дончев.

Относно войната по пътищата Дончев заяви, че "не бива да позволяваме да губим толкова българи във войната по пътищата". "Няма как с една "вълшебна" мярка да се реши проблема".

Дончев посочи като един обратен ефект- колкото повече се подобрява състоянието пътища, той не става по-безопасен, а води автоматично до повишаване на скоростта, която е един от рисковите фактори за катастрофи. "За мен голямата тема е качеството на контрола. Като нямам предвид само човешкия фактор, а плътна покриваща територията на цялата републиканска пътна мрежа система за видеонаблюдение", смята виципремиерът.