Л. Павлова: България трябва да бъде лидер на Балканите - bulgaria.utre.bg

Л. Павлова: България трябва да бъде лидер на Балканите

19 юни 2017, 11:35 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Искаме да покажем, че не сме просто една държава в задния двор на Европа

Нашето желание и усилие е България да се представи достойно при председателството си на Съвета на Европа, каза в ефира на бТВ министърът по европредседателството Лиляна Павлова.

"Имаме по-голяма амбиция от спокойно председателство. Искаме да покажем, че не сме просто една държава в задния двор на Европа. Ние сме външна граница, която пази Съюза, но можем да бъдем и балансьор, когато се налага, и арбитър в тежките преговори, които ще се наложи да водим при това председателство – за брекзит, за бъдещето на Европа, за бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. и ситуацията на Балканите", заяви Павлова.

"България може и трябва да бъде лидер на Балканите", каза министърът.

На въпрос дали коалиционни партньори имат участие във формулирането на приоритетите пред председателството, предвид че тяхната позиция към Съюза беше доста променлива през годините, Павлова отговори, че приоритетите се обсъждат на правителствено ниво.

Има координационен механизъм и се изготвя съгласувана позиция по приоритетите. „Коалиционните ни партньори съгласуваха тези приоритети и ги приеха“, добави тя.

"Утвърденият тригодишен бюджет за подготовката и провеждането на председателството е 150 млн. лв.", каза още Павлова. В него влиза и подобрението на сградия фонд – на НДК, резиденция „Бояна“ и допълнителните инфраструктурни мерки.

"Ползите и печалбата са преки и косвени. В България по време на шестте месеца председателство ще дойдат над 20 хил. души – държавни глави, министър-председатели, министри, експерти, представители на различни организации. Това е добра възможност за българския бизнес и икономика – хотелите, ресторантите, дори магазините за сувенири. Посещението им е за тяхна сметка, България заплаща нощувката само на премиери или министри +1", обясни Павлова.

"Отделно България ще бъде представена и опозната и това е възможност да се промени имиджът ѝ на „най-бедната държава някъде там в Европа“", каза още тя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета