Експертите препоръчват да внимаваме с мобилния интернет в роуминг

Имаме определен срок от 4 месеца, в който свободно може да ползваме роумингът

Роумингът отпадна официално в три държави от ЕС, а за това къде са уловките в студиото на "Още от деня" гостува изпълнителният директор на Българската национална асоциация "Активни потребители" - Богомил Николов. Той посъветва да се внимава с преноса на данни, защото там рискът е най-голям.

"Имаме определен срок от 4 месеца, в който свободно може да ползваме роумингът. След този период, ако човек учи или работи в чужбина, в 14-дневен срок трябва да покаже уверение. За гласовите обаждания и за SMS-ите няма лимит", коментира Николов в ефира на БНТ.

Специалистът разкри още, че операторите имат право да налагат ограничения за данните по определена формула. Това става, когато цената на определен MGB е по -ниска от тази, която е установена в регламента , а тя е 7.7 евро за GB.

Николов препоръча консервативно поведение, проверка на мейла, социални мрежи и внимание при използват онлайн телевизия в чужбина или навигационни системи, защото така може да се направи голям трафик. По думите му за предпочитане е използването на безплатен интернет, защото най-големите изненади могат да дойдат от мобилния интернет.

Ако операторите докажат, че търпят големи загуби, това може да се промени след година.