Как работи „роуминг както у дома"? Вижте цените на които ще говорим в ЕС

Отпаднаха допълнителните такси, които се начисляваха при разговори в роуминг в Европейския съюз

Вече отпаднаха допълнителните такси, които се начисляваха при разговори в роуминг в Европейския съюз и още 3 държави: Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Това обаче не значи, че няма да има ограничения. От 15 юни за всички телекоми на територията на ЕС и още три държави - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, се активира „роуминг както у дома". С този т.нар. общ тарифен план, който се активира автоматично по време на пътуване в Европейския съюз и в Европейското икономическо пространство, отпадат някои, но не всички такси, които мобилните оператори ни начисляваха за мобилни услуги в чужбина досега.

Как работи „роуминг както у дома"? Минутите, SMS - съобщенията и мобилните данни ще бъдат таксувани на национални цени, без да се добавят надценки в допълнение към тях. Има обаче ограничения за времето, в което се възползваме от него.

Прилага се т.нар. принцип на уседналост. Идеята е да се избегне купуване на планове и карти за мобилни услуги в държави, в които услугата е по-евтина, а след това да се използват предимно в друга държава. Операторите ще налагат на абонатите си допълнителни такси, ако установят подозрително поведение в продължение на 4 месеца. Потребителят ще бъде официално уведомен, че има 14 дни, за да докаже, че престоят му е временен. Ако не успее, ще последват надценки от страна на операторите. Максималните такси, които български оператор може да наложи в такъв случай, са - 8 ст на минута, 2 ст. на sms и 18.11 лв. на гигабайт мобилен интернет в роуминг с ДДС.

Доколко неограничени ще бъдат интернет данни в роуминг? Важно е да знаем, че с промените от днес влезе в сила правило, според което, ако ползваме пакет за неограничен мобилен интернет на много ниска цена в сравнение със средните за ЕС, могат да ни бъдат наложени ограничения на обема от данни. Ако това се случи обаче операторът е длъжен да ни уведоми предварително.

Ще има и лимити, изчислени по определена формула на базата на тарифния план.

Най-общо - ако сте с договор с абонаментен план на стойност 30 лв., може да използвате безплатно 4 GB мобилен интернет в роуминг. След това се плаща малко над 18 лева за 1 GB с ДДС.

Изходящите обаждания ще се таксуват според абонаментния ни план. Ако позвъним на български номер, независимо къде се намира този, на когото се обаждаме, повикванията ще се таксуват като национални. Ако се обадим на чуждестранен номер, независимо къде се намира този, когото търсим, повикванията ще се таксуват като международни. В тези моменти не забравяйте, че цените на международните повиквания не са регулирани и могат да ни струват скъпо.