Нанков: Възможно е да се заведе дело срещу жалбоподателите на тол системата - bulgaria.utre.bg

Нанков: Възможно е да се заведе дело срещу жалбоподателите на тол системата

10 юни 2017, 09:20 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

През идната седмица ще бъдат назначени двама нови членове на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“

Анализираме ситуацията и до дни ще преценим дали Агенция „Пътна инфраструктура“ да заведе дело за злоупотреба с право срещу жалбоподателите по процедурата за избор на изпълнител на бъдещата тол система в страната. Това съобщи пред представители на медии днес в Луковит министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщава пресцентърът на МРРБ.

Той допълни, че то ще е в унисон с решението на Върховния административен съд по обществената поръчка от месец март тази година в полза на Агенция „Пътна инфраструктура“, в което част от мотивите включват злоупотреба с право и шиканиране на процеса.

След отхвърлянето на една от подадените жалби, се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията и по останалите две от жалбите. Ако произнасянето е в полза на АПИ и не бъде обжалвано пред ВАС, ще се премине към сформиране на оценителна комисия, която ще работи в съкратени срокове, така че работата по изграждането и внедряването на тол системата да започне максимално бързо. Очаква се изпълнителят да бъде избран в периода между септември и ноември 2017 г., а той да започне работа в края на тази или началото на следващата година, информира регионалният министър.

"Въвеждането на тол системата ще доведе до по-справедлив модел, като тенденцията и в Европа е в посока отпадане на винетните такси", обърна внимание Николай Нанков. "Предстои да бъде взето решение, но е възможно интегрираната електронна система за таксуване да обхване около 50% от републиканската пътна инфраструктура в страната, а приходите от нея още в първата година след старта й ще бъдат с около 500 млн. лв. повече спрямо сегашните", каза още той.

"Продадените през 2016 г. винетни стикери са 6 813 455 бр., приходите от които възлизат на общо 326 837 238 лв. и се изразходват единствено за рехабилитация на републиканската пътна мрежа, информира министърът. Най-голям е приходът от годишни винетки за автомобили, който възлиза на 177 288 655 лв. Следващият по размер приход е от седмичните винетки за леки автомобили - 41 031 420 лв., от които са продадени 2 735 428 бр. стикера с единична цена 15 лв.", съобщи още регионалният министър.

"След тях се нареждат дневните винетки за тежкотоварни автомобили, като през 2016 г. броят на продадените от този тип винетки е над 1,4 млн. лв., като те са с единична цена от 21 лв. „България неслучайно е страната с най-евтино таксуване на транзитно преминаващи тежкотоварни автомобили. С въвеждането на ТОЛ системата тази несправедливост ще бъде отстранена. Транзитният трафик ще заплаща в държавния бюджет съизмерими с другите държави такси за ползване съответно за амортизиране на инфраструктурата“, посочи Николай Нанков.

"През следващата седмица ще бъдат назначени двама нови членове на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ – инж. Светослав Глосов и инж. Веселин Давидов, съобщи също министърът. Той допълни, че двамата са с признат опит в бранша. Предвиждаме в агенцията да бъде обособено звено, което да изготви промяна в нормативната уредба и модел за адекватно тарифиране, което ще се одобри от МС и ЕК", каза още той.

"В началото на седмицата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе създадена работна група с представители на браншови организации и външни експерти по енергийна ефективност, която до края на месеца трябва да представи оптимизиран модел на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради", информира регионалният министър. "Целта ни е подобряване на механизмите за функциониране на програмата, тъй като тези за контрол и в момента работят добре, посочи той и обърна внимание, че всички разрешени от Закона за устройство на територията форми на контрол са вменени във функциите на общинските администрации."

"През тази година ще започнат обновителните дейности по още 1000 сгради със средства от програмата. Целта ни е завършването на общо 2022 сгради, за които има осигурено финансиране, каза министърът. До края на месеца 200 млн. лв. ще бъдат разплатени през бюджета на МРРБ към Българската банка за развитие, а останалите 150 млн. лв. ще се разплатят до 3 месеца, след извършване на необходимите документални проверки", информира той. Регионалният министър коментира, че ще бъдат инициирани законодателни промени за облекчаване на процедури, режими и срокове в инвестиционния процес.

"Ще водим адекватна политика по превенция и ограничаване на свлачищните процеси в България. 2112 са съществуващите, от които 3 са новопроявените свлачища на територията на страната през тази година, информира от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, в чийто ресор попадат устройството на територията, строителният контрол, геозащитните и благоустройствените дейности и кадастърът. 3,854 млн. лв. са осигурените по бюджета на МРРБ за тази година средства за геозащита, като основната част от тях ще бъде насочена към финансирането на превантивни действия", допълни той.

"Върви се в посока електронизация на услугите по отношение на кадастъра, каза още зам.-министър Йовев и посочи, че това ще доведе до облекчаване на бизнеса и гражданите. Ще се създаде ред за максимално бързо привеждане на кадастралната карта в актуално състояние", заключи Нанков.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета