Министър Нанков: Умишлено саботират тол системата с жалби

Процедурата по изграждане на тол системата е на финалната си прав

За да спечелим войната по пътищата, трябва да спечелим войната с тол системата. Това заяви в ефирана БНТ регионалният министър Николай Нанков. "Целта е да имаме един безопасен, сигурен и самофинансиращ се сектор в инфраструктурното изграждане на нашата страна", уточни Нанков.

Процедурата по изграждане на тол системата е на финалната си права. „Получихме 6 оферти и 3 жалби, съобразно тях наложихме временна мярка за спиране на обществената поръчка законосъобразно. Предметът на жалбите е сходен, решението на съда е, че жалбите не са обосновани и процесът се саботира умишлено. 2 от компаниите са с опит в изграждането на тези системи. Удължихме срока за подаване на оферти с 24 часа, срокът не е кратък, след като фирмите имат време да пускат едновременно и жалби и оферти", заяви Нанков.

Той допълни, че ако решението е в полза на възложителя, ще бъде назначена комисия за разглеждане на офертите. "В обозрими срокове тол системата ще бъде факт", убеден е регионалният министър Николай Нанков.

"Най-натоварени ще са амортизираните тежки превозни средства, които замърсяват най-много. Сегашните винетки се заменят с електронни за лекотоварни автомобилни. Тарифата ще се изготви в последствие, като се предвижда да не се превишават сегашните стойностни", обясни той.

Регионалният министът заяви, че толтаксите ще се определят на база километри и тежест на автомобила според европейските норми. "В България цените са едни от най-ниските спрямо съседните държави", допълни той.

"С електронните винетки ще е възможна по-голяма гъвкавост - еднодневна винетка или винетка уикенд, от датата на закупуване", заключи Нанков.