Министър Петров: Здравеопазването се нуждае от още категорични регламенти

Предложението да стане здравен министър е дошло от премиера Борисов

Ще вървим към рамка от правила, която да няма авторско право и тя трябва да е на ниво държава. Това заяви министърът на здравеопазването Николай Петров, съобщава bTV.

Според него най-сериозната болест на българското здравеопазване е именно липсата на достатъчно категорични регламенти.

По думите му той е получил предложението да стане министър на здравеопазването от премиера Бойко Борисов, но президентът Румен Радев е помогнал за неговото спешно уволняване като военен, за да може да заеме настоящия си пост. „Не съм имал колебания дали да приема”, категоричен беше той.

„В периода от три години, в които бях началник на Военномедицинска академия успях да подредя една голяма система. Резултатите бяха много добри и мисля, че тези резултати могат да се пренесат на по-високо ниво”, поясни Петров.

Министърът на здравеопазването коментира и бъдещето на здравеопазването. „Аз ще настоявам за повече пари за здравето, но първо трябва да докажа, че промените може да се направят и с по-малко разходи. Решен съм да направя точно това”, заяви той.

По думите му спестовността не е най-доброто решение, но определено върши работа. Той заяви, че неговото министерство ще работи и със специалистите по здравни грижи.

„Това са най-онеправданата прослойка в системата на здравеопазването – тези, които най-много работят, най-малко са платени и имат най-малка перспектива”, поясни Петров.