В. Радев: Подготвя се поправка на реформата в МВР

В момента недостигът на служители в МВР е сериозен - над 4000 души

Подготвя се поправка на реформата в МВР, която стартира само преди четири месеца. Това обяви в ефира на телевизия Европа министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той добави, че целта на реформата във ведомството е била хората в униформа да получават повече от тези, които са в администрацията.

"След като промените влязоха в сила през февруари, над 3000 души чиновници бяха преназначени по Закона за държавния служител. Ефектът обаче се оказва точно обратният, тъй като вместо да бъдат намалени привилегиите им, чиновниците в МВР получават по-големи заплати, а това поражда социално напрежение", обясни новият вътрешен министър.

"Едно го замисляхме, ефектът обаче не е най-добрият. Ще го поправим. Дали със закон или друг начин, възложил съм да проучат въпроса. Ще ми кажат точно какви са стъпките. Няма да остане така. Т.нар. чантаджии трябваше да им бъдат отнети полицейските функции и да получават заплати като държавни служители, се получи, че те в момента получават сравними или по-високи заплати, с между 20 и 30% от това, което са получавали", каза Валентин Радев.

Вече е готова и картата с населените места, където престъпността е най-висока, съобщи Радев. Именно там ще бъдат пренасочени и допълнително служители на реда. "Не сме казали буквално всяко населено място. Аз поне, където съм обяснявал, винаги съм казвал, че това трябва да е усещането за всяко едно населено място, но това не означава, че във всяко селце и всяка махала трябва да има по един полицай. Така че ще го видим това, и където има такива "червени точки" там ще бъдат постепенно насочени тези до 1000 полицаи", допълни още той.

В момента недостигът на служители в МВР е сериозен - над 4000 души. България е получила уверенията на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, че ще получи разрешение за разсрочване на 160-те милиона евро, които страната ни получава за справяне с мигрантския натиск.