Кибератаките не са засегнали службите на ЕС

ЕК следи въпроса много внимателно

Службите на ЕС не са били засегнати от кибератаките от последните дни, поразили над 150 държави и много дружества, съобщи на пресконференция говорител на Европейската комисия, цитира Sputnik International.

"Това е нарастваща заплаха, която изисква съгласуван отговор на държавните власти и частните дружества", заяви говорителят. "ЕС има важна роля в осъвременяването на законодателството за киберсигурността и киберпрестъпността. Оставаме в контакт с Европол, за да бъдат преодолени заплахите и да се окаже помощ на засегнатите", каза още той.

По повод свиканата миналата седмица телеконферентна среща на служители на ЕК с правителствени представители от ЕС и САЩ по повод намеренията на Вашингтон да забрани пренасянето на големи електронни устройства в кабините на пътническите самолети, говорителят съобщи, че тази седмица предстои нова среща. Той уточни, че предстоящата среща ще бъде на техническо и политическо равнище.

Говорителят допълни, че предстоящият разговор ще обхване оценката на новите заплахи и ще засегне нуждата от общи усилия за противодействие.