Белгия с допълнителни мерки срещу кибератаките и тероризма

Федералният прокурор на Белгия определи заплахата от кибератаки като по-голяма от тази от тероризма

Белгийското правителство прие на извънредно заседание въвеждането на допълнителни мерки за сигурност, съобщи БНТ, позовавайки се на БТА.

Предвижда се като част от борбата с тероризма електронните лични карти занапред да съдържат отпечатъците на гражданите. Тази промяна цели да бъдат предотвратени измамите със самоличност.

Личните карти в Белгия съдържат чип с данни за име, адрес, ЕГН и с тях са достъпни множеството услуги на електронното управление. При разследването на миналогодишните атентати в Белгия и Франция бе установено, че част от терористите са ползвали фалшиви лични документи, някои от тях получени от съучастници в администрацията.

Сред другите приети промени са удължаването на срока на предварително задържане на уличени в тежки престъпления. Продължителността на предварителното задържане ще бъде преценявана от един съдия и няма да подлежи на обжалване.

Неправителствените организации ще бъдат задължени ясно да отчитат откъде се финансират. До 2021 г. ще бъде удвоен капацитетът на центровете от закрит вид, където биват въдворявани чужденци, на които предстои да бъдат прогонени от страната.

Правителството е одобрило и допълнителни мерки за киберсигурност. По думите на федералния прокурор на Белгия Фредерик ван Льо, ако нищо не бъде предприето, скоро хакери могат да успеят да сблъскат два срещуположни влака в метрото. Ван Льо посочва, че се предприемат мерки за противодействие, но са необходими още усилия на властите.