Л. Павлова: България трябва да има своите идеи за Европа

Бъдещето на Европа ще е в много голяма степен в месеците на нашето председателство

България трябва да е готова с подготовката на председателството до края на октомври. Това заяви в ефира на БНТ министърът на българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова. Тя смята, че сега е шансът на страната да отстои позициите си в Европа.

"Председателството на ЕС е изключително важно, тема на дневен ред, не само за правителството, но и за хората и държавата. Получих огромно доверие, за да отдадем значимото и да се вземе човек, който има опита в тази област", сподели Павлова.

Тя заяви, че председателството има няколко важни аспекта. "Първият е политическият аспект. Много са важни темите и дневния ред, а те трябва да бъдат определени следващите седмици и да започнем тяхната реализация още този юни. Когато ние поемем председателството на 1 януари 2018, трябва да имаме готовност и от гледна точка на инфраструктура, сгради, но и най-важното - да отстояваме интереса на България. Да, като председателство ние трябва да бъде безпристрастни, от друга да търсим диалога. В същото време трябва да търсим този баланс да прокараме и национално важните политики, които искаме да отстояваме. Те са няколко и много важни. Бъдещето на Европа ще е в много голяма степен в месеците на нашето председателство. България трябва да има своите идеи за Европа", заяви тя.

"България, освен своите идеи за Европа, като част, разбира се, от триото на председателството, но и като част от европейските вече, да го наречем, европейския стратегически дневен ред, това е балансът, който е най-тънката линия, която трябва да намерим и да постигнем. Първо, като външна граница на Съюза, като страна на Балканите, повече от всякога сега е моментът да отстоим позицията на Европа, Европа, която ни трябва не само единна, Европа, която трябва не просто да си мислим, че т.н. разширяване и малко финансиране към държавите на Западните Балкани към държавите на Балканите на Западните България ще реши кризата там. Към политиката за Западните Балкани включваме много по-широк дневен ред. След всичко, което имаме от последните дни и седмици в Македония, Албания, Косово - повече от всякога сега трябва да отстоим това, да е много важна темата в дневния ред, наред с политиката за сигурност, политиката за миграция - и бежанската вълна, и икономическите мигранти, наред с това да обвържем по един много добър начин тази тема с това, да можем да изпълняваме функциите си на външна граница, и то точно в тази част на Европа", каза още министърът на българското председателство на съвета на ЕС.

Павлова заяви, че Брекзит няма да е основна тема на дебата. "Темата с Брекзит няма да е основната тема на нашето председателство. Първо, защото това е много по-дълъг процес. Второ, защото нашата национална позиция е, че темата с Брекзит се разглежда отделно и разграничено. За нас е по-важно общоевропейските ни проблеми и политики. Не можем да пренебрегнем Брекзит. Трябва да защитим живеещите във Великобритания българи. Но това е тема, която ще продължи по-дълго от нашето председателство", каза тя.

Министърът заяви, че подготовката трябва да е готова до края на октомври. "До края на месец октомври трябва да сме готови. И като строителство и като инфраструктура, и като обезпечаване на сигурността. Над 22 000 души чакаме в България в периода от 6 месеца. Планираните събития до момента са над 240 и над 60 са събитията от, да го нарека, лежерната програма. Но лежерна го казвам с много важното - културната програма. Сега е уникалният шанс на България да разберат за България. Докато се самоподценяваме, никой няма да ни оцени като знаещи и можещи. Сега е момента да се обединим като нация."

Според нея, тя е свършила много работа в регионалното министерство и министър Нанков ще продължи да добрите резултати на регионалното министерство.