Даниел Вълчев: Новата образователна структура е най-важна - bulgaria.utre.bg

Даниел Вълчев: Новата образователна структура е най-важна

10 май 2017, 19:40 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Спокоен съм за образованието

Най-голямото предизвикателство в сферата на образованието е поетапното въвеждане на новия Закон за училищното образование. Това каза в ефира на БНТ министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Той добави, че е спокоен за образованието.

Според Вълчев, това е голямо изпитание, защото освен неща, които се утвръждават и които са съществували досега като външно оценяване и матури, като самостоятелни бюджети на училищата - неща, които още нашия екип направи, има и неща, за които доста време се говореше, но сега предстои реално да бъдат направени.

"Най-важното нещо е новата образователна структура - първият образователен етап се завършва в 7-ми клас, а не в 8-ми, както е досега, има два гимназиални етапа до 10-ти и 12-ти клас, част от децата, които по една или друга причина отпадат и сега от системата, надяваме се, че няма отпадат след 8-ми, а чак след 10-ти клас, т.е. ще бъдат задържани още 2 години в училище. Наред с това пък тези, които искат да продължат нагоре изкарвайки двете години във втори образователен етап - това ще им даде по-добри възможности за подготовка", заяви министърът на образованието.

Даниел Вълчев изрази надежда новия екип час по-скоро да прегледа системата на делегираните бюджети.

"По-просто казано - да се запази принципа, че парите следват децата, т.е. децата са тези, заради които трябва да се изхарчат парите, а не сградата. Но да се има предвид и, че системата се свива доста през последните години, което не е неправилно, защото намаляват децата. Тя обаче не може безкрайно да се свива и хората, които работят в образователната система, трябва да се задържат и да бъдат натоварени с възпитателни функции, защото дисциплината е много тежък проблем в училище", обясни Вълчев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика