Правителството увеличава учителските заплати с 15% от 1 септември

Красимир Вълчев изтъкна, че е важно учителите в отдалечените и малки селища да бъдат стимулирани

Още на 1 септември учителските заплати ще бъдат увеличени с около 15 процента. Това каза в Пловдив новият министър на образованието Красимир Вълчев, съобщават от БТА.

В управленската си програма правителството се е ангажирало да постигне двойно увеличение на учителските заплати до края на мандата си. Това трябва да се случи в четиригодишен период.

В отговор на журналистически въпрос дали ще бъдат закривани училища, министър Вълчев каза, че преструктурирането на училищната мрежа е инициатива на местните власти. Средствата, които се дават като дoбавка за постоянни разходи на училището, тези които не зависят от броя на учениците, и които се разпределят на общинско ниво, ще се предоставят от държавния бюджет и това ще ограничи стимулите на общините да оптимизират училищната мрежа. Той изрази мнение, че в почти всички общини мрежата от учебни заведения е достигнала предела си на оптимизация.

Според Красимир Вълчев новият екип на Министерството на образованието и наука ще бъде готов следващата седмица. Той ще има трима заместник-министри, които ще бъдат определени в коалиционния формат. Засега е определено само Таня Михайлова да поема ресор "Предучилищно и училищно образование".