Захариева: Подготвена съм за поста министър на външните работи (видео) - bulgaria.utre.bg

Захариева: Подготвена съм за поста министър на външните работи (видео)

05 май 2017, 14:05 | Мила Иванова
  • Снимка:
    btv.bg/кадър

Външната политика е функция на няколко власти – на законодателна и изпълнителна

След като съм приела позициите, означава, че се чувствам подготвена. Чувствам се дори по-подготвена, отколкото когато станах министър на правосъдието. Това заяви Екатерина Захариева – новият министър на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа в Би Ти Ви.

Бях четири години в президентството – като главен секретар и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, а това е мястото, в което основно се прави външна политика. Така че се чувствам подготвена за поста министър на външните работи, каза Захариева. Тя добави, че все пак разчита и на професионалната дипломацията в министерството. Министрите са политически лица, невинаги са били дипломати, да не кажа, че почти никога, същото е и в Европейския съюз (ЕС), посочи още тя.

Захариева призна, че международната обстановка е трудна от няколко години. Това, което ме зарадва вчера в парламента, е, че външната политика, европейското развитие, съюзничеството в НАТО са топ приоритет за всички партии и де факто външната политика всъщност е една от сферите, в която партиите са на едно мнение. Това означава, че, слава Богу, са забравени острите реплики, които се казаха от някои партии в предизборната кампания. Силно се надявам на външната политика в цялост, европейското председателство, приоритетите там да бъдат въпрос на национален консенсус, каза тя.
Според нея Даниел Митов е бил добър външен министър.

Запитана дали как ще отговори на коментарите, че ще продължи неговата линия, Захариева каза, че от години външната ни политика следва една и съща посока и „не се делим на фили и фоби, това са отживелици“. Българският избор е ясен – член на ЕС и съюзник в НАТО.

Външната политика е функция на няколко власти – на законодателна и изпълнителна, добави тя.

Отношенията България – Русия не са двустранни, а са отношения на ЕС и Русия. Разбира се, че ще бъдем прагматични, при спазване на общата Европейска политика и Минските договорености, каза Захариева.
За санкциите тя посочи, че България търпи икономически загуби, но „далеч не са такива, за каквито се говори“.

На въпрос за Турция новият министър коментира, че страната трябва да спазва политика на добросъседство с всички държави. Преди изборите имаше лек опит за намеса във вътрешните ни работи от страна на Турция, но МВнР реагира адекватно, смята тя. Според нея не е било необходимо обявяването на турския посланик за персона нон грата.
Никоя държава няма право да се меси във вътрешните работи на друга страна, каза Захариева и добави, че „действията престанаха, в интерес на истината“. Острият тон в предизборна обстановка не бива да е предпоставка за разваляне на отношенията, добави тя.

Фактът, че вицепермиер ще отговаря за правосъдната реформа, означава, че това е един от най-важните приоритети за нашето правителство, така както бяхме обещали в предизборната си кампания, каза още тя.

С новия правосъден министър Цецка Цачева ще работят заедно, като колеги. Работата е много, не е само на правосъдния министър, много работа има в МВР, по-голямата част е в самата съдебна система, във Висшия съдебен съвет (ВСС), посочи Захарива.

По думите ѝ „ЦУМ-гейт“ е знак, че, за съжаление, все още част от нещата в съдебната система се случват по странен начин и има голямо напрежение. Беше твърде много преекспонирано, дори от страна на Сашо Дончев. В крайна сметка като че ли част от хората не искат да се случи реформата. Вместо да се занимава с нея и препоръките, ВСС се занимава със скандали. Не мисля, че има пречка главният прокурор да се вижда с граждани, щеше да е по-добре да е в неговия кабинет, но той даде обяснение и „не мисля, че каза, че има какво да крие“, каза Захариева.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика