ЕС обмисля да въведе санкции срещу Македония

Тази стъпка все още не е обсъждана официално

Европейският съюз обмисля въвеждане на санкции срещу Македония, съобщава Spiegel.

На конгреса на Европейската партия в Малта германският канцлер Ангела Меркел предупреди лидера на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Никола Груевски да престане с блокирането на опитите за формиране на ново правителство.Съобщава се, че се планират два вида санкции срещу Македония, ако междувременно в страната не настъпят някакви промени.

От една страна, може да бъде въведена забрана за пътувания и блокиране на сметки на отделни македонски политици, а от друга, може да бъдат спрени средствата за Македония от предприсъединителните фондове на Общността.

Американският Държавен департамент миналата седмица също заплаши със санкции срещу македонските политици, които “блокират демократични процес в страната“. ези мерки ще бъдат съгласувани с европейските партньори, посочва Държавният департамент. Четири и половина месеца след изборите Македония още няма правителство и председател на парламента, мандатът на местните органи на властта изтече, но нямаше кой да насрочи местни избори.

Македонският президент Георге Иванов отказва да даде мандат за съставяне на правителство на социалдемократите и партиите на етническите албанци заради приетата от тях “албанска платформа“ за разширяване на правата на албанците в Македония, включително въвеждане на албанския като официален език в цялата страна.

Двете най-влиятелни партии – ВМРО-ДПМНЕ на Груевски и Социалдемократическият съюз на Македония на Зоран Заев не отстъпват от твърдите си позиции.