Политическата криза в Македония продължава

"Заев вече не е факторът, който ще казва по кой път ще върви Македония, към изолация или напредък", заяви СДСМ

Правителство, което ще изпълняава Тиранската платформа, не може да бъде реформаторско, а е антидържавно. Социалдемократическият съюз е заложник на платформата, а държавата е шантажирана и е заложник на Заев. Правителство, което ще работи по програма, която не е одобрена от гражданите на избори, е правителство без дадена от гражданите легитимност, съобщават от Balkan Insight.

Такива послания изпрати вчера лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски чрез своя профил във Фйсбук, на което СДСМ му отговори, че "новото правителство е народът, а не Груевски."

Двете най-големи партии в страната отново влязоха в сблъсък във връзка с Тиранската платформа, ден преди продължаването на учредителното заседание на парламента след пауза от три месеца, посочва "Утрински весник". Груевски повтори становището си, че единственият реален и логичен изход от общата криза са бързи избори.

"Изборите, които макар да са толкова нежелано решение за СДСМ, означават сигурно решение за изход от кризата. Това ще бъде референдум на гражданите за бъдещето на държавата. Те няма да бъдат някакъв нов разход или губене на време, тъй като и без това трябва да се проведат редовните местни избори", смята Груевски.

"Според СДСМ обаче Груевски вече не е факторът, който ще казва по кой път ще върви Македония. Според СДСМ има легитимно парламентарно мнозинство. Ще има и ново правителсво на гражданите на Македония", твърди СДСМ.

Днес трябва да продължи учредителното събрание на македонския парламент, в чийто дневен ред е избирането на председател на парламента.