Таяни: Ако британците променят решението си за Brexit, ще бъдат приети с отворени обятия

Задействаният от Мей процес за излизане от ЕС може лесно да бъде преобърнат от останалите страни членки на общността, ако има промяна в управлението във Великобритания след изборите

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза, че Великобритания ще бъде посрещната с отворени обятия, ако британците променят решението си за Брекзит на изборите през юни, пише британският в. "Гардиън".
Таяни заяви след среща вчера с британската министър-председателка Тереза Мей в Лондон, че задействаният от нея процес за излизане от Европейския съюз може лесно да бъде преобърнат от останалите страни членки на общността, ако има промяна в управлението във Великобритания след изборите, и че за това няма да са необходими съдебни процедури.
"Ако след изборите Великобритания иска да се откаже (от задействането на член 50 на Лисабонския договор), тогава процедурата е много ясна", каза той в интервю за "Гардиън".
"Ако Великобритания поиска да остане, всички ще се радват. Аз ще бъда много щастлив", заяви Таяни, оспорвайки твърдението на Мей, че "няма връщане назад" след задействането на член 50.
Юристите са разделени по въпроса дали Великобритания може едностранно да промени решението си за излизане от ЕС, но според Таяни би било достатъчно едно просто политическо решение на другите държави членки.
"Ако утре новото правителство на Великобритания реши да промени позицията си, това е възможно", каза той. По думите му "окончателното решение е на 27-те държави членки, но всички ще се радват, ако Великобритания (реши да се откаже от задействането на член 50)".
Той също така заплаши, че Европейският парламент ще гласува против каквото и да е споразумение за Брекзит, ако Великобритания не гарантира, че изцяло ще спазва правата на гражданите на ЕС, които живеят в нея, и заяви, че тази защита винаги ще попада под юрисдикцията на Съда на ЕС, посочва "Гардиън".