След като приветства Brexit, сега Тръмп поиска силна и обединена Европа

В края на май Тръмп планира да осъществи първото си посещение в Европа

Американският президент Доналд Тръмп, който преди време приветства решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, заяви вчера, че би искал европейският блок да остане силен, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Силна Европа е много, много важна за мен като американски президент, както и за САЩ. Ние желаем това и ще й помогнем да бъде силна, а това ще е полезно за всички, заяви Тръмп на обща пресконференция в Белия дом с италианския премиер Паоло Джентилони.
Думите му контрастират с изказването му от януари, когато предупреди, че и други страни ще напуснат ЕС по примера на Великобритания.
В края на май Тръмп планира да осъществи първото си посещение в Европа след идването си в Белия дом. Очаква се той да участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел на 25 май, а после и на срещата на Г-7 в Таормина на остров Сицилия на 26 и 27 май.
Във връзка с посещението си в Италия, той каза, че няма търпение да се срещне с папа Франциск. Аудиенциите с папата обикновено се договарят месеци по-рано, но представители на Ватикана и Белия дом казаха, че въпреки това се опитват да организират среща между двамата. През февруари 2016 г., когато Тръмп все още беше претендент за републиканската номинация за изборите, двамата изложиха от дистанция дълбоките си различия във вижданията си за света, припомня АФП.
Президентът заяви, че се стреми към балансирано и взаимноизгодно търговско партньорство с Италия, посочва ДПА.
При вчерашните си разговори Тръмп и Джентилони обсъдиха също предстоящата среща на Г-7, сътрудничеството между страните в борбата с тероризма, кампанията срещу "Ислямска държава", ситуацията в Либия и миграцията.
Тръмп, който многократно призоваваше другите страни да увеличат разходите си за отбрана, обърна внимание на факта, че в Италия са разположени 30 000 американски войници и прикани италианците да поемат своя дял от цената на отбраната.
Джентилони каза, че Рим ще изпълни ангажиментите си за увеличаване на разходите за отбрана съгласно споразумението с НАТО въпреки бюджетните ограничения. Ангажиментът ни към общата отбрана е съвсем категоричен, заяви той.
САЩ и ЕС трябва да продължат да водят диалог с Русия независимо от всички настоящи усложнения, каза италианският премиер, цитиран от ТАСС.
Във връзка с Иран Тръмп каза, че действията на Техеран са в разрез с духа на сключеното през 2015 г. с големите сили споразумение за иранската ядрена програма.
Тръмп отбеляза, че в Либия САЩ могат да участват единствено в ликвидирането на "Ислямска държава". Не предвиждам участие в Либия. Смятам, че САЩ засега имат достатъчно ангажименти къде ли не, Можем да играем роля единствено за отърваването от ИД. За мен това е от първостепенно значение и именно с него ще се заемем, било то в Ирак, Либия или другаде, каза президентът на пресконференцията с Джентилони, цитиран от Ройтерс.