БСК: Според изследване, в макроикономически план България се представя най-добре - bulgaria.utre.bg

БСК: Според изследване, в макроикономически план България се представя най-добре

18 април 2017, 17:16 | Мила Иванова
  • Снимка:
    pixabay.com

Показателите на България са сравнени с тези на Румъния, Словакия, Унгария, Македония и Сърбия

Българската стопанска камара направи изследване за промените, настъпили в България в периода след приемането на страната ни за пълноправен член на ЕС, през 2007 г.. То съпоставя данни освен от България и от още пет държави . Показателите на България са сравнени с тези на Румъния, която е член на ЕС също от 2007 г.; със Словакия и Унгария, които са членки на Общността и са съпоставими с България по ключови показатели и с Македония и Сърбия, които са географски съпоставими с България, но не членуват в ЕС, съобщава ТВ Европа. В макроикономически план България се представя най-добре сред изследваните държави. На втора позиция е Унгария, трета е Словакия, четвърта е Македония, Румъния е на пето място, а Сърбия– на последно. В класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособност България отново се представя най-добре от изследваните държави. Страната ни е подобрила драстично резултата си спрямо 2007 г., когато е била на 79-то място, а през 2016-та се изкачва на 50-то място.

С най-голям принос за това подобрение са технологичното развитие и ефективността на стоковия пазар. За добрите позиции на България спомага и макроикономическата стабилност. 10 години след присъединяването към ЕС българският износ е нараснал над 2 пъти при средногодишен ръст от 8%, показва още изследването. През този период вносът расте средногодишно с 4,6%. Основни пазари в рамките на ЕС са Германия, Италия и Франция. За България са важни и пазарите на Турция, Румъния и Гърция. Структурните промени в българския износ са в полза на продукти с вложени повече знание и капитал.

Като цяло, България следва тренда на сходни по параметри държави и в пакет с тях се доближава до средните за ЕС показатели, сочи още изследването на Стопанската камара. От данните става ясно, че инвестициите в България също нарастват с 4% (през 2015 г. спрямо 2007 г.), докато в ЕС за този период те са намалели с 2%.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Портфейл