Финансовите правила, които да научите преди да навършите 30 години

Дългът не изчезва от само себе си

Когато сме на двадесет, или в средата на двадесетте си години, често не се замисляме за сериозните неща. Това обаче, е възрастта, на която е добре да изградите здрави финансови основи на бъдещето си.

Добрата новина е, че не е необходимо да усложнявате особено много процеса на управление на личните си финанси. Ето и някои прости финансови принципи, които е добре всички млади хора да осъзнаят и спазват. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Да пестите без план, не е достатъчно

Да пестите заради идеята не е достатъчно. Трябва да имате план, трябва да имате цел. "Най-ефективният" път към богатството, доколкото може да има такъв, е предприемачеството. Да имате добра идея, която може да промени света, е критично, за да успеете да постигнете мечтите си.

Едва ли е необходимо да си губите времето да мислите дали да хванете самолет, влак, или автобус, ако не сте определили дестинацията към която ще пътувате, припомнят експертите.

Дългът не изчезва от само себе си

Финансовите специалисти препоръчват да си определите конкретни цели за намаляване на задълженията които имате и да ги подредите по приоритети. Понякога ще трябва да се справят спешно с определени разходи, като например, да закриете кредитната си карта, за да можете да се концентрирате към други важни неща. Сред тях могат да са такива, като да пестите за пенсиониране, или пък да финансирате образованието на децата си, или да си купите имот.

Има един основен принцип, когато тръгвате да погасявате задълженията си. И той е да започнете от най-скъпите си кредити и да вървите в посока на тези с най-нисък процент на годишните разходи.

В този ред на мисли, ето как трябва да приоритезирате връщането на кредитите си. Започвате от бързите кредити и стоките на изплащане, често с годишен процент на разходите над 40%.

 

След това поглеждате към кредитните си карти, те традиционно се отличават с лихвени нива от около и над 16%. Преминавате към потребителските кредити и на последно място оставяте ипотечния.

Ако имате няколко задължения с една и съща разходна норма, то препроръчително е да започнете от най-малкото задължение. Така ще имат психологическо предимство, да видите, че сте го приключили и това да ви мотивира да продължите нататък.

Правилото 80 към 20

Може и да сте чували за това правило стотици пъти. Съгласно него, в повечето случаи в живота, 80% от ефектите се постигат в 20% от случаите.

Един практичен пример, който засвидетелства това правило. Почти всички от нас, носим 20% от дрехите си в около 80% от времето. Не вярвате? Отворете гардероба си и направете проверка. Всъщност правилото може дори да се измести към 90 към 10...

Ако имате бизнес, то много е вероятно 80% от дохода ви да се генерира от 20% от клиентите ви и така нататък.

Та мислете си за това правило, за да не купувате неща, от които ефектът ще е само 20%. Ако смятате, че можете да минете без нещо или неговата покупка не е наложителна, то по-добре прескочете този разход...

Всеки спестен разход, било то дори малък такъв, ще се превръща в много повече спестени средства с времето, благодарение на най-добрия ви приятел - сложната лихва.

Правилото 50-30-20

Ако бюджетирането е нещо ново за вас, ето едно просто правило към което можете да се придържате. То се казва 50-20-30.

 

Какво представлява това правило?

Половината от вашия доход, или 50%, трябва да отива за покриване на разходите ви за живот и стоки от първа необходимост. Тук се включват разходите за наем, сметки, хранителни стоки, плодове и зеленчуци, както и транспорт.

Двадесет процента от дохода ви трябва да заделяте с финансови цели. Тук се включва спестяване, инвестиране и плащания за намаляване на задлъжнялостта ви (ако имате кредити като кредитни карти, потребителски кредити и др.).

Тридесет процента от дохода ви можете да харчите за посрещане на изникнали нужди и задоволяване на желанията си. Това са всички неща които си купувате, защото искате, а не задължително защото имате нужда от тях.

Правилото "30/30"

Често ни се налага да балансираме между дългосрочните си цели и краткосрочните нужди и желания. Двете неща обаче, често се "бият". И все пак, има начин да се намери баланс.

Най-добрият начин, за да създавате добри предпоставки за успешно бъдеще е, като си поставяте здрави, ясни цели и после си правите план и задавате подцели по пътя. Предлагам ви да ползвате едно популярно сред финансовите среди правило, наречено "30/30".

 

Според него, всеки човек трябва да отделя 30 минути на ден за да се фокусира върху цел, която е отдалечена на 30 дни, или повече.

Например можете да отделяте по малко време на ден, за важен бизнес проект, който е с краен срок след 30 дни, вместо да го избягвате до последния момент и да сте пред много голям стрес непосредствено преди предаването му.

Това правило може да ви помага и при по-големи кариерни въпроси, като - "Искам ли да съм на същата работа след една година". Ако отговорът е "не", започнете да мислите всеки ден по малко за това какво трябва да направите, за да получите повишение, или пък да преминете в по-печеливш сектор. В тази насока, можете да разбиете годишната си цел на дванадесет подцели.

Можете да използвате това правило за всичко, от кариерата до финансите ви. Тридесет минути на ден фокус, за цел, отдалечена на месец, или повече...