ЕС призова опозицията в Албания да спре бойкота на парламента

Европейският съюз поиска опозицията да участва в прокарването на реформите в правосъдието

Европейският съюз призова албанската опозиция да прекрати бойкота на парламента и да участва в прокарването на реформи в правосъдието, смятани за ключови за усилията на страната да се присъедини към съюза, съобщават от Abc News.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан излязоха с обща декларация, в която се казва, че започването на реформи в правосъдието е ключова стъпка за присъединяване на страната към ЕС.

Те заявиха, че политическият дебат трябва да се състои в парламента, според демократичните практики. Реформите в правосъдната система, одобрени миналата година, са възпрепятствани от това, че опозицията бойкотира парламента, който трябва да създаде органи, които да оценяват миналото на съдии и прокурори. Опозицията казва, че тези органи може да бъдат подложени на манипулиране.

Лидерът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша обвини вчера високопоставени дипломати в Тирана, без да ги назовава, че подкрепят усилията на премиера Еди Рама да постави правосъдната система под контрола на управляващата партия.

От средата на февруари поддръжници на демократите блокират главния булевард в Тирана с палатка пред офиса на Рама. Те казват, че ще бойкотират парламентарните избори на 18 юни и твърдят, че правителството ще манипулира вота с нарко пари.

Албанската Централна избирателна комисия съобщи, че за парламентарните избори са внесли листи 45 политически формации, но сред тях не фигурират партиите от обединената опозиция, водени от Баша.

Срокът за регистрация за участие в изборите изтече вчера.