Могерини на срещата на Г-7: Войната в Сирия може да бъде приключена

Преговорният процес в Женева трябва да бъде възобновен при подкрепата на всички нас

САЩ ще търсят отговорност от всеки, който извършва престъпления срещу човечеството, каза днес държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън три дни след неочакваната американска ракетна атака срещу Сирия, предаде Ройтерс.
Той говори пред репортери в Италия, където е за срещата на външните министри на най-развитите индустриални страни от Г-7. Тя ще започне по-късно днес в италианския град Лука. Преди началото й се състоя церемония пред мемориала в съседното градче Сант'Анна ди Стацема, където през 1944 година нацистите са разстреляли 560 цивилни, включително 130 деца, припомня ТАСС.
"Ние отново заявяваме, че ще изискваме привличане към отговорност на всеки, който извършва престъпления срещу невинни хора където и да е по света", каза Тилърсън в Сант'Анна ди Стацема. Наблюдатели видяха в думите му не само напомняне за престъпленията на фашизма през войната, но и намек за текущите събития в Сирия, посочва ТАСС.
На церемонията бяха външният министър на Италия Анджелино Алфано и върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Останалите страни от седморката бяха представени от посланиците си в Италия.
Според Асошиейтед прес срещата на Г-7 ще премине под сянката на събитията в Сирия от последните дни. За днес е предвидена среща на Тилърсън с външните министри на Великобритания и Франция. Ройтерс отбелязва, че европейските министри, участващи в срещата, очакват да разберат дали Вашингтон остава ангажиран със свалянето на сирийския президент Башар Асад, който е подкрепян от Русия. Те искат също САЩ да окажат натиск върху Москва да се разграничи от действията на Асад. След срещата на Г-7 в Италия Тилърсън ще се отправи на важно и сложно посещение в Москва.
Италия, Германия, Франция и Великобритания са поканили в Сант'Анна ди Стацема външните министри на Турция, Саудитска Арабия, ОАЕ, Йордания и Катар, за да обсъдят заедно с тях утре сутринта сирийската криза.
В дневния ред на срещата на външните министри на Г-7 са предвидени и други международни теми, като положението в Либия и кризата около ракетно-ядрената програма на Северна Корея.
Италианският външен министър Алфано отбеляза в Сант'Анна ди Стацема, че "днес светът се нуждае от мир, свобода и сигурност. Затова сме се събрали днес всички тук". Според него присъствието на държавния секретар на САЩ свидетелства за здравия и нерушим съюз с Европа. "В този алианс ще бъдат намерени отговори на новите предизвикателства пред света днес", подчерта той.
Федерика Могерини посочи, че Европа вече прави всичко възможно, "но е готова да прави още повече", за да сложи край на войната в Сирия. Според нея решението на конфликта не може да бъде военно. "Преговорният процес в Женева трябва да бъде възобновен при подкрепата на всички нас, и Европа полага усилия да накара всички сирийци да седнат около една маса за преговори. Ние знаем, че войната може да бъде приключена само чрез процес на политически преход и пълно помирение", подчерта шефката на европейската дипломация.