Унгарски студенти протестират срещу правителствения закон за образованието

Стигнало се е и до сблъсъци с полицията

В Унгария, хиляди студенти отново излязоха по улиците на Будапеща на протест срещу новоприетото законодателство, което може да принуди Централноевропейският университет да се изтегли от страната, съобщават от Ройтерс.

Законът, приет от унгарския парламент, изисква да се отнема лиценза на чуждите университети и институти, които нямат кампус в страните, от които произхождат. Правителството предложи университетът да продължи да действа, но ако издава дипломите през унгарско висше училище.

Демонстрантите заявиха, че законът застрашава академичните свободи. Хиляди студенти се отделиха от главния протест на Площада на героите и изминаха над три километра до сградата на парламента. Основан през 1991 година от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, университетът обучава 1400 души от над 100 страни.
Това бе четвъртата голяма улична демонстрация в Будапеща през последните две седмици, показваща нарастващата съпротива срещу правителството преди парламентарните избори, които трябва да се състоят догодина напролет.