Унгария започна кампания срещу ЕС

В страната вече са пуснати въпросници, озаглавени „Да спрем Брюксел“

Унгария започна кампания срещу Европейския съюз като знак за несъгласие с политиката, „излагаща на риск независимостта на страната“, съобщи The indian express, цитирайки AFP.

В страната вече са пуснати въпросници, озаглавени „Да спрем Брюксел“, съобщи днес старши правителственият служител Бенце Тусон на пресконференция по този повод. „Големите решения и борби тепърва предстоят на Унгария. Ние можем да спечелим борбата само ако чувстваме подкрепата на гражданите“, каза той.

От днес унгарците могат да дадат своето мнение по 6 въпроса от рода на „Какво трябва да направи Унгария по отношение на политиките на ЕС в областта на имиграцията“ или „на фона на поредицата от терористични атаки в Европа“. Има и други питания, засягащи и икономически въпроси.

Сред опциите за отговор са: "Нелегалните имигранти трябва да бъдат под наблюдение, докато властите не решат техните случаи" или "Трябва да позволим на нелегалните имигранти да се движат свободно в Унгария".

Проучването, наречено "Национална консултация 2017" от дясното правителство на премиера Виктор Орбан, ще бъде ползвано за основа за въвеждането на нова мигрантска политика.

Такава кампания имаше и през 2015 г., когато гражданите отново бяха питани основно за имиграцията и тероризма. Тя бе остро разкритикувана от Агенцията за бежанците на ООН, които изразиха своя „шок“ от ксенофобията.