Имената на новите депутати ще са известни до дни

Очаква се комисията да въведе отново всички протоколи от секционните комисии за повторна проверка

ЦИК ще обяви имената на избраните народни представители в края на тази или в началото на следващата седмица, предаде БНР. Очаква се комисията да въведе отново всички протоколи от секционните комисии за повторна проверка. За да започне тя, още 3 районни комисии трябва да предадат по график книжата, уточни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова:

"Там, където има несъответствия между вписаните в протоколите данни и въведените в системата на преброителя, ЦИК трябва да направи проверка за верността на данните, след което вече можем да обявим получените действителни гласове по партии и коалиции и броя мандати, които получава всяка една от тях", каза Нейкова.

В новото Народно събрание влизат 5 политически сили. При обработени 100 % протоколи от Районните избирателни комисии, ГЕРБ печели предсрочните парламентарни избори. Резултатите показват, че партията получава подкрепата на 32,65 на сто от избирателите, БСП - 27,20 %, "Обединени патриоти" събира подкрепа от 9,07%, ДПС - 8.99%. Движение "Воля"  е с резултат 4,15%. Десните партии остават без народни представители.

ГЕРБ спечели подкрепата на избирателите в 18 областни града и в трите софийски избирателни района, БСП има по-голяма подкрепа в седем областни града, а ДПС в три.

Феноменът с преференциите може да засегне кандидат - депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, защото избирателите са пренаредили политическите листи. Те са записвали номера на партийната листа и в графата за преференции.

Сред засегнатите кандидати е бившият председател на НС Цецка Цачева, която бе на второ място в листата на ГЕРБ в Плевен. Заради преференциите тя е наредена от избирателите  четвърта, след като бе изпреварена от третия и четвъртия в листата.