Делян Добрев: Имаме 90% припокриване на това, което сме обещали

Най-важното, ключовото за всяка една програма е развитието на икономиката и икономическите мерки, коментира той

ГЕРБ допуска коалиционно правителство и след следващите парламентарни избори. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. По думите му, има четири ключови сектора, в които партията, ако спечели изборите, ще държи обаче да бъде водеща, а не както е в досегашното правителство. Това са здравеопазване, образование, доходи и сигурност. Добрев все пак допусна и, че идващите избори може да не доведат до формирането на правителство и парламентарната нестабилност да продължи повече от 6 месеца.

"Ако вземете нашите обещания от последните десет години и ги сравните с това, което сме изпълнили, ще видите, че ако не е на 100% имаме на 90% припокриване - изпълнили сме това, което сме обещали. Ако вземете предизборните обещания на БСП, точно обратното - не повече от 10 процента са изпълнили. Те са много силни в обещанията и много слаби в реализацията впоследствие", заяви Делян Добрев.

"Нашата програма не обещава чудеса, тя казва как ще се постигне 120 млрд. БВП в края на годината, как ще се постигне двойно увеличение на заплатите на учителите, как ще постигнем това всички деца да ходят задължително, ако трябва принудително на училище, как ще стимулираме икономиката, така че да постигнем средна работна заплата от 1500 лева", уточни Добрев.

"Следващият кабинет трябва да премахне монопола на здравната каса, за да могат да бъдат контролирани по-добре средствата, които харчим за здраве. От 2009 г. до 2016 г. сме увеличили с 50% парите за здраве от 2 млрд. на 3 млрд. лева и в същото време ние не усещаме някаква кой знае колко по-добра услуга. Най-важното, ключовото за всяка една програма е развитието на икономиката и икономическите мерки.", коментира Добрев.

"Трябва да направим нещо кардинално и това кардинално нещо е вместо да натоварим с кардинална тежест бизнеса, да натоварим самата администрация, каза още Добрев и допълни, че ще има нов закон, в който най-просто ще се казва, че се забранява на администрацията да иска от фирмите и от гражданите документи, които са издадени от друга администрация.

"Финансовата политика не се отчита като проблем от хората, проблем се отчита здравеопазване, образование, доходи и сигурност и ако погледнете от тези четири министерства трите не са били на ГЕРБ, а на коалиционния партньор."

По думите на Делян Добрев, ако това са наистина приоритетите на ГЕРБ, в следващото правителство, дори и то да е коалиционно, ГЕРБ трябва да има решаващия глас при определяне на политиките в тези сектори.